Prinses Sofia moet nog veel leren

Vorsten

21/08/2015 2:24 pm

STOCKHOLM – De Zweedse prinses Sofia is niet de eerste nieuwkomer in een koninklijke familie die vanuit de hoforganisatie extra begeleiding krijgt. Dat is ook niet zo vreemd want hoewel er geen opleiding bestaat voor de functie en rol van prinses, worden er wel hoge eisen gesteld aan die positie. Sofia moet dat de komende tijd allemaal leren, maar verheugt zich op haar nieuwe taken aldus paleiswoordvoerder Margareta Thorgren vrijdag tegen Expressen.

Koningin Silvia heeft in barones Kirstine von Blixen-Finecke (70) haar meest naaste medewerker uitgeleend om Sofia wegwijs te maken. Von Blixen-Finecke staat als ‘Statsfru’ (‘staatsvrouw’) sinds 2003 aan het hoofd van het deel van de hofhouding dat Silvia bijstaat. Zo nam ze vorig jaar december zelfs even de plaats van de ziek geworden koningin in door tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk voor Silvia de geplande toespraak te houden.

Máxima kreeg bij haar intrede in Nederland ook steun. Hofdame Lieke Gaarlandt-Van Voorst van Beest was door koningin Beatrix gevraagd om te helpen het kennismakingsprogramma van de aanstaande bruid van prins Willem-Alexander op te stellen en voor te bereiden. Ook was zij nauw betrokken bij het niet-publieke deel van Máxima’s inburgeringscursus. Gaarlandt is na de troonswisseling als enige van de hofdames van Beatrix ook gebleven als hofdame van Máxima.

Prinses Diana klaagde na haar huwelijk met prins Charles dat ze door het hof aan haar lot werd overgelaten en dat ze zelf maar moest uitzoeken wat er van haar werd verwacht. Als lid van de aristocratie werd ze geacht het allemaal wel te weten.

Voor burgermeisje Sofia is dat anders. Ze is weliswaar bekend met de Zweedse samenleving en heeft geen inburgeringscursus nodig. Maar ze moet wel meer leren over staatsinrichting, kunst, het functioneren van het koningshuis en ze moet leren welke activiteiten voor haar geschikt zijn in haar nieuwe rol. Zo is Sofia volgende maand voor het eerst aanwezig bij de opening van het parlementaire jaar, de Zweedse versie van Prinsjesdag.