Dertien Thaise studenten-activisten hebben zich donderdag gemeld bij de politie omdat ze worden beschuldigd van majesteitsschennis. De dertien werden na een kort verhoor en hangende het onderzoek weer vrijgelaten, meldde persbureau Reuters. De studenten kunnen bij veroordeling een gevangenisstraf krijgen van vijftien jaar.
De Thaise overheid heeft sinds kort het beruchte wetsartikel 112 weer uit de kast gehaald. Dit zet een fikse straf op het beledigen van de koning en het koningshuis. Het artikel wordt doorgaans zeer ruim geïnterpreteerd. Het ‘liken’ van een kritisch verhaal over de koning op Facebook kan voldoende zijn voor een veroordeling, zo bleek een aantal jaren geleden.
Het artikel werd daarna – naar verluidt op aandringen van koning Vajiralongkorn – een tijdje geparkeerd, maar het uitgebreide studentenprotest van afgelopen zomer zette de regering weer aan om demonstranten voor dit vergrijp te vervolgen. Volgens een Thaise mensenrechtenorganisatie zijn inmiddels al veertig activisten aangeklaagd, een aantal van hen meerdere keren zodat ook straffen van in totaal 90 tot 180 jaar tot de mogelijkheden behoren.
Rechtvaardigheid
Patsaravelee, een van de studenten die zich donderdag moest melden, vertelde dat de grootschaligheid van de vervolgingen de afschrikwekkende werking verminderen en ook veel Thai aan het denken zetten over de rechtvaardigheid van het wetsartikel. Bij de demonstraties was afschaffing ervan één van de eisen, naast het opstappen van de regering en hervorming van de monarchie.
Patsaravelee is aangeklaagd omdat hij eind oktober naar de Duitse ambassade in Bangkok ging om daar een brief aan te bieden waarin de Duitse regering werd gevraagd eens goed te kijken naar de activiteiten van de koning. Die woonde de afgelopen jaren namelijk voornamelijk in Duitsland en kwam pas begin oktober terug naar Thailand, waar hij op dit moment nog verblijft. Terugkeer naar Beieren is volgens betrouwbare bronnen al een paar keer uitgesteld.