Tienduizenden Thai hebben zondag op Twitter de hashtag ‘#schaf artikel 122 af’ gebruikt. Daarmee werd deze hashtag trending topic nummer 1 in Thailand. Artikel 122 is de wet op majesteitsschennis. Die wordt in Thailand te pas en te onpas gebruikt om dissidenten en critici van het koningshuis, en alles wat daarmee te maken heeft, de mond te snoeren. De maximumstraf is vijftien jaar cel.
Aanleiding voor de verrassend massale actie is de ontvoering afgelopen donderdag van Wanchalearm Satsaksit, een jonge Thaise activist en dissident die in zijn vrijwillige ballingsoord Phnom Penh voor zijn woning werd weggevoerd door een groep gewapende mannen. “Ik kan niet ademen” zou hij hebben gezegd, aldus Human Rights Watch Asia, net als de door de politie gedode zwarte Amerikaan George Floyd.
Wanchalearm was aan het telefoneren toen hij van de straat werd geplukt en in een auto geduwd. Daarna is niets meer van hem vernomen. Algemeen wordt aangenomen dat hij is gedood, zoals eerder met negen andere Thaise dissidenten in de buurlanden van Thailand is gebeurd. Veel Thai denken dat koning Vajiralongkorn opdracht heeft gegeven voor het uitschakelen van Wanchalearm, die zich kritisch uitliet over de monarchie en in 2014 uitweek naar Cambodja.
De afgelopen dagen zijn verschillende spontane demonstraties gehouden waarin aandacht werd gevraagd voor het lot van de activist. Felle kritiek was er op actrice en model Nataya ‘Pu’ Lundberg, de Thaise goodwill-ambassadeur van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR. Zij weigerde zich uit te spreken over de verdwijning van haar landgenoot en politiek vluchteling. Dat lag volgens haar “te gevoelig en gecompliceerd”, waarna geëngageerde Thai zich afvroegen waarom ze eigenlijk goodwill-ambassadeur was geworden.