Jongere Thai vragen zich af waarom ze een koning nodig hebben

Vorsten

01/04/2020 1:36 pm

De Thaise censuur slaagt er steeds minder in om kritiek op koning Vajiralongkorn (67) en de monarchie te onderdrukken. Jongere Thai worden ook steeds creatiever in het camoufleren van kritiek, waardoor de autoriteiten achter de feiten aan lopen. Ook lukt het de censuur minder goed om te voorkomen dat buitenlandse berichtgeving over de koning tot Thailand doordringt. Daardoor weten nu veel meer mensen dat de koning afwezig is en waar hij zich mee bezighoudt.

Volgens de onlinenieuwsbron Asia Sentinel is er de laatste tijd ongekende kritiek geuit op de Thaise koning. Die verblijft zoals bekend met een stoet aan maîtresses – allen voorzien van een militaire rang en een dienstnummer naargelang van de positie in de koninklijke slaapkamer – in een hotel in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Berichten daarover hebben ook Thailand bereikt en leidden eerder deze week op Twitter tot de alleszeggende hashtag ‘Waarom hebben we een koning nodig?’

Deels worden daarbij verwijzingen gebruikt naar buitenlandse films en bekende figuren uit de Koreaanse popcultuur, zodat het op het eerste gezicht lijkt dat de opmerkingen daarop betrekking hebben. Daarbij worden liedteksten gebruikt of posters, zoals die van de Koreaanse film Het Koninkrijk, in de verwachting de strenge wetten op majesteitsschennis te omzeilen. “Het wordt steeds moeilijker om de tweets te controleren”, aldus de Thaise professor Puangthong Pawakapan tegen de Sentinel. “Hoe meer ze het proberen te onderdrukken, hoe viraler het gaat.”

De Thai is de afgelopen decennia altijd ingeprent dat het koningshuis boven alle partijen staat en dat koning Bhumibol als een vader voor al zijn kinderen zorgt. Nu blijkt dat diens zoon en opvolger Vajiralongkorn alleen voor zichzelf zorgt en zich niet bekommert om de door het coronacrisis ingestorte economie, groeien verzet en weerzin. Maar de koning heeft vooralsnog het leger achter zich, waardoor hij nog stevig op de troon lijkt te zitten.

Volgens waarnemers als de in Australië wonende journalist Andrew MacGregor Marshall liggen gezondheidsklachten aan de basis voor het buitenlands verblijf van Vajiralongkorn, die daarmee dertien jaar geleden al is begonnen.