Koning Felipe stelt ambt boven zijn familie

Vorsten

16/03/2020 11:05 am

De ontluistering van de Spaanse koning Juan Carlos is compleet. Zijn staatstoelage is stopgezet door zijn zoon en opvolger koning Felipe. Die heeft tegelijkertijd ook zijn toekomstige erfenis verworpen en publiekelijk afstand genomen van Juan Carlos (82). Voor Felipe tellen alleen de waardigheid en onkreukbaarheid van de monarchie. Ten koste van de familiebanden.

Juan Carlos is in de loop van zijn aanvankelijk zo bewierookte koningschap zelf gaan geloven in zijn onaantastbaarheid. Er stond geen rem op zijn zakelijke en buitenechtelijke contacten. Spaanse media hielden hun mond om staat en monarchie niet in gevaar te brengen. Maar tijden veranderden, en Juan Carlos zag dat niet in. Een olifantenjacht in Botswana luidde zijn val in.

Spanje verkeerde in een diepe economische crisis en het staatshoofd ging jagen, in het gezelschap van een ‘vriendin’. Het uitstapje moest geheim blijven, maar de koning had pech. Hij brak zijn heup en moest met spoed naar Madrid worden teruggevlogen. Koningin Sofia haastte zich nu eens niet naar het ziekenhuis en voor het eerst gooiden media en politiek alle remmen los.

Schenking

Juan Carlos viel van zijn voetstuk. Dat zijn schoonzoon Iñaki en dochter prinses Cristina betrokken waren in een corruptieschandaal maakte het alleen maar erger. Er restte de koning in feite nog maar één ding: aftreden, zeer tegen zijn zin. In 2014 nam Felipe de scepter over en meteen begon hij een muur op te trekken tussen zichzelf en de omstreden familieleden. Zo werd Cristina haar extra titel van hertogin ontnomen. Dat leverde heel pijnlijke situaties op, maar de nieuwe koning slaagde in zijn opzet om zelf een schoon en onkreukbaar imago te houden.

Dezelfde vriendin, Corinna, waarmee Juan Carlos ging jagen, staat nu aan de basis van berichten dat de koning-emeritus een leuk reservepotje van zo’n 65 miljoen euro op geheim gehouden rekeningen heeft staan. Zij vertelde erover en justitie in Zwitserland en Spanje doen onderzoek. Het geld zou een ‘schenking’ zijn van de Saudische koning Abdullah en te maken hebben met de aanleg van de hogesnelheidslijn naar Mekka. Dat contract ging naar Spanje.

Ballingschap

Juan Carlos had het geld bedoeld als een soort levensverzekering voor zijn familie. Hij had immers zelf de tijd nog meegemaakt dat de koninklijke familie in ballingschap woonde. Dan zijn extra middelen welkom. Zijn eigen vader Juan had niet anders gehandeld, al ging het om veel minder geld. Juan Carlos wees Felipe aan als begunstigde van het appeltje voor de dorst, zonder hem daarover te vertellen.

Stuk voor stuk handelingen die de huidige koning in diskrediet konden brengen. Vandaar de drastische stap te breken met zijn vader, diens toelage stop te zetten en alle aanspraken op de erfenis te verwerpen. De Partido Popular, de voormalige regeringspartij, prees Felipe meteen voor zoveel staatsmanschap en opofferingsgezindheid voor het ambt. Of het genoeg is om buiten het schandaal te blijven, moet nog blijken.