Afwezigheid koning Felipe leidt tot politiek debat

Vorsten

26/09/2020 2:26 pm

De Spaanse oppositiepartijen eisen van de regering van premier Pedro Sánchez opheldering over het verbod dat aan koning Felipe is opgelegd om afgelopen vrijdag zoals gebruikelijk in Barcelona de aanstelling van nieuwe rechters bij te wonen. Ook van de kant van de rechterlijke macht is er grote verontwaardiging, zo meldt de krant El País. De regering heeft geen reden gegeven voor het besluit, maar noemde het wel ‘verstandig en wijs’. De oppositie zag het vooral als een capitulatie voor de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië.

“De koning is symbool van de eenheid en bestendigheid van de staat. De aanwezigheid van de koning bij het overhandigen van de aanstelling aan de nieuwe rechters gaat veel verder dan het protocol. Het heeft een enorme constitutionele en politieke dimensie”, aldus Carlos Lesmes, de voorzitter van het Hooggerechtshof, in zijn openingstoespraak vrijdag. “Gerechtigheid komt van het volk en wordt beheerd in de naam van de koning.”

Ook aankomende rechters spraken hun ongemak uit over de afwezigheid van de koning en aan het einde van de bijeenkomst werd de aanwezigen gevraagd om “met alle gematigdheid, maar ook met volle overtuiging ‘Lang leve de koning!’ te roepen. Hetgeen gebeurde. In de wandelgangen liet Lesmes weten een telefoontje te hebben gehad van de koning waarin deze vertelde graag te zijn gekomen. Die indiscretie van Lesmes leidde weer tot opwinding bij Unidas Podemos, de republikeinse junior-coalitiepartij in de regering van Sánchez.

Neutraliteit

De koning werd een gebrek aan neutraliteit verweten en minister Alberto Garzón sprak zelfs van “manoeuvreren tegen de coalitieregering”. Podemos-leider Pablo Iglesias schaarde zich daar achter: “Institutioneel respect betekent politieke neutraliteit van het staatshoofd.” Die uitspraak was dan weer het signaal voor de rechtse oppositiepartijen om van Sánchez te eisen dat hij de koning in bescherming zou nemen. “We zullen krachtig optreden tegen deze ondermijning van de constitutionele orde”, aldus de leider van de Volkspartij, Pablo Casado.

Vrijdag plaatsen tal van rechters en juristen een foto van de koning op hun sociale media om te protesteren tegen de afwezigheid van Felipe.