UTRECHT – Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en vleeskalverbedrijf Verwoert in Opheusden. Het bezoek stond in het teken van de aanpak van antibioticaresistentie, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
De koning ging samen met minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op pad. Zij kregen een rondleiding door het laboratorium en over de afdeling intensive care van het UMCU. Aan het UMCU verbonden hoogleraren lieten zien hoe het ziekenhuis in de dagelijkse praktijk infecties probeert te voorkomen en voortdurend probeert het antibioticagebruik te verbeteren. Daarna sprak Willem-Alexander samen met de minister en de staatssecretaris met experts uit de gezondheidszorg en de diergezondheid over oplossingen voor antibioticaresistentie.
Door gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriesoorten ongevoelig voor de werking ervan. Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, kunnen daardoor in de toekomst weer levensgevaarlijk worden. Omdat antibiotica worden gebruikt om infecties bij zowel mensen als dieren te behandelen, ligt de aanpak van antibioticaresistentie bij de zorg en de veehouderij. Deze brede, geïntegreerde aanpak is de One Health benadering.
Grensoverschrijdend probleem
Tijdens de rondleiding door de stal van vleeskalverbedrijf Verwoert lichtte de kalverhouder toe hoe hij samen met een dierenarts werkt aan het voorkomen van infecties bij de kalveren en aan een zorgvuldig en laag antibioticumgebruik. De koning, minister en staatssecretaris spraken met de kalverhouder, de dierenarts en een vertegenwoordiger uit de veterinaire sector over de One Health-aanpak. Deze richt zich in de veehouderij vooral op vermindering van risico’s van resistentievorming door minder en zorgvuldig antibioticagebruik en het verbeteren van de diergezondheid.
Antibioticaresistentie is een grensoverschrijdend probleem. Het is een van de onderwerpen tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016.