Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bleken afgelopen week bedreven in het veronachtzamen van een koninklijke kerntaak: handen schudden. Met grote zelfdiscipline werkten ze tijdens het staatsbezoek aan Indonesië het ene programma-onderdeel na het andere af, zonder de gebruikelijke handdruk ter begroeting of ten afscheid.
Het koningspaar wist door zelf het initiatief te nemen ook pijnlijke situaties te voorkomen. Geen minister of gouverneur die met uitgestoken hand beteuterd achter bleef omdat hij werd genegeerd. Koning en koningin vouwden meestal meteen hun handen in een Sundanese groet, of het nu was op een vliegveld, Batak-dorp of bij een treffen met de Nederlandse handelsmissie.
Er werden tijdens het staatsbezoek slechts twee zichtbare uitzonderingen gemaakt en daarover was van tevoren al bericht. De begroetingen van de Indonesische president Joko Widodo en de sultan van Yogyakarta verliepen nog wel op de gebruikelijke manier, maar verder hield het koningspaar de handen thuis.
Zo moeilijk
Dat de gewoonte zich moeilijk al laat bedwingen, demonstreerde eerder in de week prins Charles. Die kwam bij aankomst bij de uitreiking van prijzen van zijn stichting The Prince’s Trust met uitgestoken hand aflopen op de Lord-Lieutenant van Groot-Londen, maar besefte op het allerlaatste moment dat geen handen geschud moeten worden.
Een beetje schaapachtig vouwde Charles de handen samen in wat in India de ‘namaste’ groet wordt genoemd, om vervolgens bij de volgende persoon weer zijn hand uit te steken waarna het tafereel zich herhaalde. Aan het einde van de avond ging het de prins van Wales wat beter af. “Het is ook zo moeilijk het niet te doen”, citeerde weekblad Hello de Britse troonopvolger.