PEKING – Het programma van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China wijkt af van het gebruikelijke schema. De officiële ontvangst van de Nederlandse gasten bijvoorbeeld is niet op de eerste maar op de tweede dag, wanneer ook het staatsbanket plaatsvindt.
Voor een staatsbezoek is internationaal een blauwdruk, waarvan staatshoofden in onderling overleg kunnen afwijken. Zo gaan staatsbezoeken doorgaans gepaard met militair ceremonieel bij een formele welkomstceremonie. Maar dat hoeft niet meteen bij aankomst in het land te gebeuren.
Toen de Chinese president Xi Jinping vorig jaar in Nederland aankwam, vond het ceremonieel meteen al plaats op de landingsbaan van Schiphol. Koningin Elizabeth echter koos vorige week met Horse Guards Parade voor een fraaiere plek in Londen om Xi te begroeten. Xi en zijn vrouw Peng Liyuan waren de avond daarvoor al aangekomen, brachten de nacht door in een hotel en werden daar vervolgens opgehaald door prins Charles en echtgenote Camilla.
Wachten
Willem-Alexander en Máxima hadden met de start van hun verdere programma ook kunnen wachten tot na de ontmoeting met president Xi Jinping, maar dan zou er veel tijd verloren gaan omdat Xi pas maandag aan het einde van de middag een gaatje in zijn agenda heeft kunnen vinden voor het staatsbezoek.
Bij wereldmachten als China, Rusland of de VS is nu eenmaal minder tijd beschikbaar voor buitenlandse bezoekers, juist omdat het er zoveel zijn. Twee inkomende staatsbezoeken is in veel landen de norm. President Xi heeft in twee jaar tijd al 52 staatsbezoeken verwerkt, zo berekende de Nederlandse ambassade. Dan is het passen en meten, en kan ook de gebruikelijke volgorde bij een bezoek worden gewijzigd.
China kent verder ook geen extra verplichte onderdelen, zoals een kranslegging of tweede diner en president Xi begeleidt het koningspaar ook niet bij delen van het bezoek, zoals zij andersom wel deden in Nederland. Ook dat hoort bij het bezoek aan een grootmacht. Koningin Elizabeth overigens loste dat anders op. Ook zij vergezelde haar Chinese gasten niet zelf buiten de paleismuren, maar stuurde familieleden op pad, onder wie ook William en Kate.