Prinses Amalia wordt maandag zeventien jaar. Dan begint het laatste jaar van haar ‘gewone’ jeugd. Over een jaar immers wordt ze meerderjarig en komen de eerste verplichtingen, al staat daar ook een enorme som geld tegenover.
Amalia is het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis of misschien wel juist daardoor meer in het nieuws geweest dan in voorgaande jaren. Zo had ze dit voorjaar nadrukkelijk een eigen rol bij de thuiseditie van Koningsdag, deed ze mee aan het publieke klappen voor de zorg en was haar optreden bij de fotosessie in juli met name in Argentinië veelbesproken. Haar verlengde herfstvakantie in Griekenland leidde met name op sociale media tot veel reacties. Amalia en Alexia kwamen in oktober namelijk niet gelijk met hun ouders en jongste zusje mee terug van het omstreden uitstapje nét nadat minister-president Mark Rutte iedereen had aangeraden toch vooral thuis te blijven.
Amalia had op haar gymnasium net als andere scholieren in Nederland te maken met thuisstudie en de spanningen die dat in de thuissituatie opleverde. Ook het koninklijk gezin zat elkaar ondanks de ruime afmetingen van paleis Huis ten Bosch ook wel eens in de weg, zo bekende koningin Máxima aan het begin van de zomer. De drie prinsessen waren dan ook blij dat de schoolsluiting werd opgeheven en dat ook binnen bepaalde regels sporten weer werd toegestaan.
Tussenjaar
Een Argentijns blad haalde zich in juli de woede van lezers, andere media en verschillende organisaties op de hals door Amalia te afficheren die trots was op haar ‘plus size’. Die stelling werd onderbouwd met opnamen van de zomerfotosessie, maar de hoofdredacteur moest daarna diep door het stof en bood haar excuses aan. Of Amalia zich via sociale media in de discussie heeft gemengd, is niet bekend. Ze gaat met het gebruik hiervan net als haar zussen in het algemeen goed om, zo zei Willem-Alexander. “Ze kennen de waarde van privacy en die van elkaar.”
Amalia is bezig aan haar laatste schooljaar. Als alles goed gaat, is ze pas 17,5 jaar wanneer ze haar diploma behaalt. Meteen gaan studeren, hoeft dan ook niet. Er is een tussenjaar bedacht, maar of dat ook zo kan worden ingevuld als gewenst zal mede worden bepaald door de volgend jaar geldende coronamaatregelen. Het ministerie van Defensie heeft de prinses van Oranje, zoals haar officiële titel luidt, in elk geval al een suggestie gedaan.
Dienstplicht
Net als haar leeftijdgenoten ontving ze in oktober een brief om te laten weten dat ze was ingeschreven voor de dienstplicht. Van een daadwerkelijke oproep komt het wellicht niet, maar minister Ank Bijleveld hoopte daarmee wel dat “alle meiden in Nederland” serieus gaan kijken naar een baan bij Defensie.
Ook Amalia dus, die in haar toekomstige functie als staatshoofd regelmatig met militaire zaken te maken krijgt en baat zou hebben bij een serieuze kennismaking, zoals haar Belgische collega prinses Elisabeth (19) die nu krijgt. Elisabeth wordt op papier overigens ook opperbevelhebber van de strijdkrachten en dat is bij Amalia niet het geval.