Al meer dan een halve eeuw leek het verdwenen van de aardbodem, maar onlangs dook het weer op: een uniek schilderij van koningin Juliana van de hand van de Indonesische kunstenaar Raden Basoeki Abdullah. Volgende week wordt het geveild in Den Haag. De ontstaansgeschiedenis is opmerkelijk.
De kunstenaar Charles Eyck kreeg van de Nederlandse Staat de opdracht een schilderij te maken van de inhuldiging van koningin Juliana. De minister van de Kunsten zag het resultaat in juni 1949 en vond het prachtig, maar de reacties van de kunstcritici waren vernietigend. De beledigde Eyck riep alle schilders in Nederland op dan maar een ander schilderij te maken.
De Indonesische kunstenaar Raden Basoeki Abdullah, die in die tijd in Nederland verbleef, nam de uitdaging aan. Hij had al eerder een portret van de koningin geschilderd, nadat hij een wedstrijd had gewonnen. Zijn versie van de inhuldiging werd tentoongesteld in Scheveningen, maar sindsdien was de verblijfplaats onbekend. Totdat in een gebouw van een verzekeringsmaatschappij het doek opgerold en wel werd aangetroffen.
Frans Leidelmeijer, bekend van Tussen Kunst & Kitsch, is ambassadeur en adviseur van Venduehuis Den Haag en was, met de adjunct-directeur van het veilinghuis, betrokken bij een tentoonstelling van het werk van Basoeki Abdullah in Den Haag. Dat leidde ertoe dat het schilderij van de inhuldiging woensdag 18 november 2020 wordt geveild. Het is vanaf vrijdag 13 november 2020 tijdens de kijkdagen te bezichtigen bij Venduehuis Den Haag.