Pieter van Vollenhoven blijft op veel terreinen actief

Vorsten

13/12/2020 4:42 pm

Prof mr Pieter van Vollenhoven heeft zondag de overweging uitgesproken tijdens de dienst in Vrijburg, de remonstrantse- en vrijzinnig-protestantse kerk in Amsterdam. “Spreken in een kerk is mij niet vreemd. Dat heb ik vaker gedaan, maar de akoestiek is vaak een uitdaging. Die was hier uitstekend’, zei Pieter na afloop tegen dominee Joost Röselaers, die wilde weten hoe hij het had ervaren. “De mensen zijn niet weggelopen”, had Pieter al verheugd vastgesteld aan het slot van zijn “preek van de leek”.

Ervaring met het spreken in kerken had Van Vollenhoven opgedaan bij zijn werkzaamheden voor het Nationaal Restauratiefonds en voor de monumentenzorg. Daarvoor was hij al in menig kerkgebouw geweest dat een nieuwe bestemming had gekregen, of dat ook werd gebruikt voor andere samenkomsten dan een kerkdienst. “Ik heb maar langzaam gesproken”, vertelde hij, puttend uit ervaringen met “galmende kerken” waar de spreker zichzelf twee keer terughoort alvorens aan een volgende zin kan worden begonnen.

Kerstkaart

De kerkgangers waren enthousiast, zo bleek wel na afloop, toen niet alleen de dominee werd bedankt maar heel nadrukkelijk ook Pieter van Vollenhoven. Handen schudden mocht vanwege de coronaregels niet, maar Pieter was bereid om zijn elleboog uit te steken. Het was een van zijn eerste publieke optredens in coronatijd. Maar hij vertelde de afgelopen maanden niet stil te hebben gezeten. Ook hij vergaderde videobellend via het internet, al miste hij de persoonlijke contacten.

“Er moet nog veel gebeuren”, aldus Pieter, die op tal van terreinen – van natuurbehoud, nationale parken tot onafhankelijk toezicht en werk van de politie – actief is en nota’s schrijft. Tussendoor fotografeerde hij waar mogelijk in de natuur, opnamen die dit jaar ook weer de afgelopen week verstuurde kerstkaart van prinses Margriet en hem sierden.

Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit de gestage stroom Twitterberichten en op die manier ook was hij opgevallen bij dominee Röselaers, die de stoute schoenen had aangetrokken en Pieter deze zomer al had uitgenodigd om een overdenking te houden. De wisselende coronamaatregelen zorgden voor enig uitstel, maar volgens Röselaers was het “extra mooi” dat Pieter juist in de adventstijd, wanneer wordt uitgekeken naar kerst, kon komen.