Het eeuwenoude park rond Paleis Soestdijk was dit weekeinde een van de trekpleisters bij de 34e editie van de Open Monumentendagen. De combinatie van gratis entree en schitterend nazomerweer zorgde ervoor dat het park al voor de opening was volgeboekt. “Het is drukker dan vorige maand”, merkte een van de vrijwilligers zondag terwijl ze bezoekers tekst en uitleg gaf over het paleis en het park. Een reden wist ze ook. Bij de zomeropenstelling moest toegang worden betaald en dit keer was het gratis. “Zo werkt het natuurlijk.”
De gidsen wisten de verhalen over het verleden, toen Soestdijk in gebruik was bij de koninklijke familie, behendig te vermengen met het delen van de toekomstvisie van de nieuwe eigenaar, de MeyerBergman Erfgoed Groep die het paleis en toebehoren in 2017 kocht van het Rijk. Behoud van het voor velen iconische paleis staat voorop, maar de restauratie kost na tientallen jaren van verwaarlozing veel geld en dat moet met ambitieuze plannen én beperkte woningbouw worden terugverdiend. En dat laatste is niet tot ieders genoegen in Baarn en Soest.
De weerstand heeft nog niet geleid tot ontmoediging, zo maakte een andere vrijwilliger duidelijk bij het voormalige speelhuisje van de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina op het terrein van het desolate sportterrein. “In 2023 moet hier ruimte zijn voor educatieve projecten”, vertelde ze met veel optimisme gezien het feit dat alle voorbereidingen ten spijt het enorme karwei om Soestdijk om te toveren tot duurzaam innovatiepodium -en centrum nog moet beginnen. In de gemeenteraad van Baarn hebben verschillende groeperingen de messen al geslepen zodat het niet lijkt of alle benodigde vergunningen op korte termijn binnen zijn.
Ondertussen was het de gestage stroom bezoekers die volgens een vanwege de coronamaatregelen vastgestelde eenrichtingsroute door het park wandelden, wel duidelijk geworden dat ook dit onderdeel van Soestdijk snel moet worden aangepakt. Niet alle bomen zijn meer gezond en de rododendrons dreigen de beeldbepalende vijver aan het zicht te onttrekken. “Er moet veel gebeuren om dit alles te behouden. Niets doen is geen optie”, aldus een vrijwilliger.