Nieuw hoofdstuk voor Glazen Koets

Vorsten

16/03/2015 6:31 pm

DEN HAAG – Voor de Glazen Koets breekt na de vijf jaar durende restauratie een nieuw hoofdstuk aan. Na de tentoonstelling in het Louwman Museum in Den Haag is het galarijtuig weer beschikbaar om blikvanger te zijn in een koninklijke stoet, zeg Jan-Willem Landman, die een boek schreef over de Glazen Koets.

Landman mocht dinsdag na de onthulling van het restauratieresultaat het eerste exemplaar van zijn boek overhandigen aan koning Willem-Alexander. Het boek is eigenlijk nog niet voltooid. Er volgt nog een hoofdstuk dat pas na maandag 16 maart kan worden geschreven, de dag dat Willem-Alexander de expositie over de koets opende en vol bewondering keek naar het pronkstuk in goud gecombineerd met rood, wit, blauw.

Dat hijzelf ooit nog op de rode kussens achter het glas plaats zal nemen op een belangrijke ceremoniële dag is niet uit te sluiten, bleek uit de toespraak van kolonel Bert Wassenaar die verantwoordelijk is voor de collectie koetsen. ”Alleen de schoonheid van dit rijtuig kan al voldoende reden zijn om hem mee te laten rijden bij een officiële gelegenheid”, zei Wassenaar, om er vervolgens nog een belangrijkere reden aan toe te voegen. Namelijk dat het rijtuig de geschiedenis van 200 jaar koninkrijk beslaat. Het was maandag exact twee eeuwen geleden dat Willem I het koningschap van Nederland aanvaardde.

Expositie

Koning Willem-Alexander nam uitgebreid de tijd om de expositie over de restauratie te bekijken. Hij liep langs oude bekleding, kussens, leerwerk en rijkswapens die vervangen zijn en nu in vitrines liggen. De koning bladerde vervolgens geïnteresseerd in het bijbehorende boek van Landman. Hij verwonderde zich over de elegantie en de lichtheid van het vervoermiddel, zoals Landman het rijtuig treffend omschrijft.

”Het was mijn bedoeling een boekje te schrijven, het is een boek van tweehonderd pagina’s geworden”, zegt Landman. De koning vertelde Landman dat hij heel blij was met het naslagwerk. ”Tijd voor een uitgebreide uitleg over het rijtuig ontbrak vandaag. Hij vindt het prettig hierover te kunnen lezen. En hij vond het uiteraard leuk om te zien dat er foto’s in staan van het huwelijk van zijn ouders en grootouders”, zegt Landman. ”Bij beide huwelijken werd de Glazen Koets gebruikt door het staatshoofd in de huwelijksstoet. De glazen koets staat bovenaan in de rangorde van de koetsencollectie.”

Vaandelgroet

Landman denkt zeker te weten dat de koets ooit weer gaat rijden door de straten van Den Haag. ”De bedoeling was zelfs om het rijtuig in te zetten bij de vaandelgroet van de landmacht aan de koning, in januari vorig jaar. Maar toen was de restauratie nog niet voltooid”, onthult Landman.

Beatrix nam als koningin het besluit het rijtuig zo te restaureren dat het weer gebruikt kon worden. Het zou dus onlogisch zijn om de koets in het museum te laten staan, redeneert Landman.

Voorlopig is de Glazen Koets te bewonderen in het Louwman Museum. Dat kan tot en met 21 juni.