DHAKA – Mobiel bankieren, waarbij ook het salaris op een op de telefoon oproepbare rekening wordt overgemaakt, is in Bangladesh in opmars. Dat leerde koningin Máxima dinsdagmorgen bij een bezoek aan de Viyellatex kledingfabriek aan de rand van Dhaka. Die betaalt de 16.000 werknemers niet meer contant, maar via een ’telefonische’ overschrijving.
Máxima vroeg zich af of aan deze voor Bangladesh nog nieuwe betaalmethoden ook nadelen kleefden en of er verbeteringen mogelijk waren. Die vragen stelde ze zowel aan het management van de fabriek, als aan werknemers – bij Viyelllatex, waar onder meer kleding voor Sting, Puma en Esprit wordt gemaakt, kunstenaars genoemd.
Uitbetaling bijvoorbeeld kan bij lokale agentschappen, maar die hebben die niet altijd voldoende cash in voorraad. “De meeste mensen innen hun salaris meteen na ontvangst”, wist Máxima al. De werknemers, voor meer dan de helft vrouwen, komen echter uit het hele land en uitbetaling geschiedt ook in ver afgelegen districten. Die spreiding voorkomt een kastekort bij agentschappen van bKash, dat mobiel bankieren mogelijk maakt, dichterbij.
Problemen
De vrouwen echter, zo vertelde de financiële baas van bKash, hadden een heel ander probleem. Bij overmakingen en betalingen ontvingen ze een sms waarin de details van de transacties werden vermeld. Dat was hun ontvangstbewijs, maar de vrouwen hadden liever dat die minder gedetailleerd waren en bijvoorbeeld het salaris niet vermeldden. Hun telefoons worden nu eenmaal ook bekeken door echtgenoot en familieleden, en die hoefden dat allemaal niet te weten. Dat gaf maar problemen.
Met die kennis op zak maakte de koningin een korte rondgang over de werkvloer, waar ze aan het personeel vroeg naar het gebruik van financiële diensten, spaarmogelijkheden en verzekeringen.