Máxima sluit de kluis voor Week van het Geld

Vorsten

10/03/2014 1:05 pm

HILVERSUM – Koningin Máxima heeft maandagochtend in Hilversum de Week van het geld 2014 geopend. De koningin opende de themaweek door de deur van een stomende kluis dicht te slaan, waarna een doek met de tekst Week van het geld tevoorschijn kwam.Tijdens het openingsevenement in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vond de finale plaats van de scholenwedstrijd De Gelduitdaging. Afgelopen najaar gingen kinderen uit groep 8 aan de slag met eigen projecten om geld te verdienen. Tijdens de finale presenteerden de finalisten van de scholencompetitie hun aanpak en de resultaten van hun projecten, waarna de jury de Kluinveenschool uit Wierden tot winnaar uitriep. Deze school kreeg een cheque voor een reis naar Zwitserland en de stichting Heppie.

Koningin Máxima liet zich op het podium interviewen door EO-presentator Klaas van Kruistum. ”Zoals iedereen weet, kunnen we een euro maar eenmaal uitgeven. Dus is het goed te weten hoe je die ene euro zo goed mogelijk kunt uitgeven. Als je dat heel goed weet, kun je bijvoorbeeld prijzen vergelijken”, zei de vorstin. ”Je kunt daarmee leren sparen voor een doel, bijvoorbeeld een iPad. Heel belangrijk is dat je een bedrag per week opzij legt.”

Sparen

Máxima is er groot voorstander van dat kinderen vroeg leren sparen. ”Als mensen vroeg beginnen met omgaan met geld is dat veel beter dan op latere leeftijd als ze voor grotere aankopen staan, zoals het kopen van een huis.” Kinderen mogen zich ook best een miskoop permitteren, vindt de koningin. ”Het is niet slecht als het een keertje misgaat. Daar leer je van.”

Tot en met 14 maart organiseren ruim 90 organisaties en partners van Wijzer in geldzaken activiteiten om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar te leren omgaan met geld. Onder meer banken en verzekeraars verzorgen deze week bijna 5000 gastlessen op basisscholen. Daarnaast is er een Week van het geld-krant voor kinderen.

Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën met daarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties.