Koningin Máxima vroeg honderduit woensdagmiddag bij haar werkbezoek aan de Hartwig Medical Foundation in het Amsterdamse Science Park. ,,Het is misschien een domme vraag”, zei ze tegen bio-informaticus Stef van Lieshout toen ze precies wilde weten hoe het DNA van bloed- en tumormonsters wordt uitgelezen en of dokters ook uit de voeten konden met de gegevens.
,,Het zijn scherpe vragen, ze weet waarover ze het heeft”, meende Rob Defares, de oprichter van de bijzondere instelling. Het was opmerkelijk dat de koningin al zo snel na de start van de Hartwig Medical Foundation op bezoek kwam. De eerste landelijke databank voor DNA en klinische gegevens van kankerpatiënten is dan ook van het grootste belang voor iedereen die met de ziekte te maken heeft. ,,Hoe meer we weten, hoe beter de zorg”, maakte directeur Edwin Cuppen duidelijk.
Als van alle Nederlandse kankerpatiënten die gegevens zijn verzameld en geanalyseerd, kunnen patronen van zowel de tumoren als het effect van behandeling worden opgemerkt en herkend, waardoor huidige maar vooral ook toekomstige patiënten beter kunnen worden verzorgd. ,,Er kan eerder de juiste medicatie worden gegeven”, aldus Cuppen bij de presentatie aan de koningin. ,,Dan is behandeling op maat mogelijk.”
Er doen al 16 ziekenhuizen mee aan het verzamelen van de gegevens waarvan hypermoderne computers de DNA-gegevens uitlezen, en nog eens 25 hebben interesse getoond. Máxima wilde weten hoe de overige ongeveer 20 grotere ziekenhuizen over de streep konden worden getrokken. Het betrekken van patiënten is één manier. ,,Het is mooi als die zelf vragen of ze kunnen meewerken”, zei tweede directeur Hans van Snellenberg.
Robert Dijkgraaf, voorzitter van de raad van toezicht, noemde de Hartwig Medical Foundation uniek, niet alleen voor Nederland maar voor de wereld. Moderne techniek maakt het mogelijk snel grote vooruitgang te boeken. ,,Denk aan de urgentie, het goed kunnen behandelen van kanker is uiterst belangrijk.”