De Koninklijke Luchtmacht eerde vrijdag met de bevordering van Pieter van Vollenhoven tot Commodore titulair een “oprechte vriend en ambassadeur” van dit krijgsmachtonderdeel. Dat zei luitenant-generaal Dennis Luyt, commandant van de luchstrijdkrachten, voor de uitreiking van de nieuwe onderscheidingstekens.
Het was slechts één van de elementen waar bij de voordracht, die uiteindelijk moest worden goedgekeurd door koning Willem-Alexander, naar was gekeken. De grote verdienste van Pieter van Vollenhoven op het gebied van veiligheid speelde eveneens een rol. Hij adviseert de luchtmacht gevraagd en ongevraagd op dit zo belangrijke punt.
Daarbij kwam nog, aldus Luyt, dat Van Vollenhoven “zo’n fijn en warm mens” is. “Scherp op de inhoud, warm op de relatie”, aldus de luchtmachtbaas. “Dat zijn elementen die we zoeken in een opperofficier.” Van Vollenhoven, die als dienstplichtig militair in 1966 bij de luchtmacht begon, heeft altijd zijn betrokkenheid getoond met het wel en wee van de luchtmacht en hij hield ook nu de vinger aan de pols. “Hij durft kritische vragen te stellen.”
Eenzelfde rang
Volgens Luyt was de bevordering ook voor de verhoudingen aan de familietafel gunstig. Zoons prins Maurits en prins Pieter-Christiaan hadden immers eenzelfde rang als hun vader en het werd tijd dat het overwicht terugkwam bij de inmiddels bijna tachtig jarige vader Pieter.
Van Vollenhoven nam na het aanbrengen van zijn nieuwe rangtekens én voor zijn revers het monogram van koning Willem-Alexander, van wie hij adjudant in buitengewone dienst is, zelf ook even het woord. Hij was verrast door de bevordering, die buiten hem om was voorgekookt. Hij vond het ook prettig dat de luchtmachtbaas zijn menselijke kant zo had geprezen in aanwezigheid van echtgenote prinses Margriet. “Dan hoort ze het ook eens van een ander”, zei hij met een kwinkslag.
De bijeenkomst op vliegbasis Gilze-Rijen werd afgesloten met een kleine ‘fly past’ van twee historische toestellen waarmee Pieter in het verleden zelf ook heeft gevlogen. Voor de nieuwe commodore was het bijzonder de voors en tegens van die vliegtuigjes nog te kunnen bespreken en oude herinneringen op te halen met zijn toenmalige vlieginstructeur Jan Jaap van Rossum du Chattel. “Hij heeft mij hier in Gilze-Rijen opgeleid.”