Koningin Máxima praat met jongeren over belang van sporten

Vorsten

14/03/2023 1:11 pm

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend in Gouda een bezoek gebracht dat in het teken stond van de invloed van sport op de mentale gezondheid. De koningin sprak in haar rol als erevoorzitter van MIND Us met jongeren over de invloed van sport op hun leven, maar vertelde ook wat bewegen met haar zelf doet.

De koningin vertelde na afloop van een voetbaldemonstratie door jongeren dat ook zij wel eens last heeft van “ups and downs” en “stress”. Sporten, en de daarbij vrijkomende endorfine, is voor de koningin een manier “om te balanceren”, zo vertelde ze.

Met andere jongeren en judoka Roy Meyer sprak ze over het belang van het hebben van een thuis, en dat dat ergens anders kan zijn dan in je eigen huis. Ze vroeg de aanwezige kinderen of er iemand is die zich soms niet thuis voelt bij diens eigen ouders, waarop één jongetje instemde. De koningin zei dat ze zelf vroeger ook niet altijd een “thuis” had, maar dat dat niet altijd iets te maken heeft met dat je ouders het niet goed doen. De koningin probeert om zich fijn te voelen te focussen op de “dingen die je gelukkig maken”. Voor haar is dat onder meer dansen en wandelen.

Sociale media

Later sprak de koningin met onder anderen professioneel kickbokser Levi Rigters (27), die ook trainingen aan jongeren geeft. Hij sprak met de koningin over de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren. “Ik probeer open te zijn over mentale problemen, maar dat is lastig, vooral in de kickbokswereld”, zei de bokser, nadat Máxima had gezegd dat het goed zou zijn als er meer ‘echte’ beelden op sociale media zouden verschijnen. “Dat hebben we ook nodig”, zei de koningin, verwijzende naar berichten over een wedstrijd verliezen, je niet fijn voelen of vertellen over minder leuke dingen. “Ik probeer het”, zei Rigters. “Maar het zou meer kunnen.”

Het werkbezoek was bij Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden. De koningin bezocht er verschillende initiatieven die zich richten op sport en mentale gezondheid, waaronder Project Comeback, Stichting Durf Te Dromen, Profive en Gro-up van Buurtwerk Gouda. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over de kracht van rolmodellen uit de (top)sport. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid en hulp weten te vinden als dat nodig is.