Koning vindt dat Trevor Noah culturen en generaties verbindt

Vorsten

28/11/2023 5:41 pm

Koning Willem-Alexander vindt dat Trevor Noah erin slaagt om “werelddelen, culturen en generaties met elkaar te verbinden”. Dat zei de koning dinsdag tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs in het Koninklijk Paleis Amsterdam, waarbij hij de prijs mocht overhandigen aan de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

Koning Willem-Alexander sprak van een bijzondere dag, waarop de jongste laureaat ooit de prijs kreeg. De koning heeft “vele dierbare herinneringen” aan de Erasmusprijs. “Het zal u misschien verrassen, maar ik denk dat ik de enige ben in dit hele gezelschap die ooit bij een Erasmusprijswinnaar op schoot heeft gezeten.” Dat is geen traditie, verzekerde de koning Noah (39). “Dat was Charlie Chaplin. Een goede bekende van mijn grootouders, en winnaar van de Erasmusprijs in 1965.”

Chaplin was “een briljante komiek”, sprak de koning, “een talent dat hem verbindt met de laureaat van vandaag.” Humor kan soms “tricky business” zijn, en zelfs leiden tot geweld. “Maar stel je voor, een wereld zonder grappen.” Lachen werkt bevrijdend, stelde koning Willem-Alexander. “Trevor Noah weet dat beter dan wie dan ook. Hij is meester van de bevrijdende lach.”

Licht

Noah vindt het “niet te geloven” dat hij de prestigieuze prijs krijgt, zo zei hij bij het in ontvangst nemen van de prijs. Komedie is volgens hem connectie; de “diepe menselijke band” die we krijgen als we erachter komen dat we gedeelde dromen hebben. Door te lachen kunnen we barrières doorbreken. En het is een herinnering aan het feit dat er zelfs op de donkerste momenten licht is.”

Willem-Alexander is regent van de Stichting Praemium Erasmianum, die elk jaar een ander thema kiest. Dit jaar is gekozen voor ‘Lof der Zotheid’, naar het gelijknamige boek van Desiderius Erasmus waarin humor, maatschappijkritiek en satire centraal staan. Noah handelt volgens de jury “in Erasmiaanse geest” met zijn talige, spottende en verbindende humor.

Onder de aanwezigen bevonden zich veel vakgenoten van Noah, onder wie Soundos El Ahmadi, Peter Pannekoek en Sanne Wallis de Vries. Ook prinses Beatrix woonde de uitreiking bij naast onder anderen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, rapper Akwasi Ansah en voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet.

Aan de Erasmusprijs is een geldbedrag verbonden van 150.000 euro.