Koning Willem-Alexander is blij dat de jongere generatie leert om te gaan met sociale media en de uitwassen daarvan kan bestrijden. Dat zei hij woensdag in Oslo aan het einde van een seminar dat hij samen met koningin Máxima en het Noorse koningspaar bijwoonde in de splinternieuwe Deichman-bibliotheek. Daar werd door jongeren uit Noorwegen en Nederland gepraat over ‘vrijheid van meningsuiting, bestrijding van cyberpesten en ‘hate speech’.
Willem-Alexander werd in de bibliotheek ondervraagd door de Noorse publieke zender NRK, terwijl het Noorse koningspaar op afstand meeluisterde. Koning Harald, die slecht ter been is, leunde gemakshalve tegen een pilaar in de hal van de bibliotheek.
“De nieuwe generatie die we net over dit onderwerp hebben gehoord is de eerste die echt begrijpt wat er gebeurt. Sociale media kwamen op in onze generatie, samen met de democratisering van de wijze van communiceren, maar we wisten niet wat de gevolgen konden zijn. We zijn dankbaar dat de volgende generatie dit onderwerp zo serieus oppikt”, aldus Willem-Alexander.
“Aan de ene kant is er de traditionele waarde van vrijheid van meningsuiting en vrije media. Die zijn in een democratische samenleving het allerbelangrijkste en worden juist in een autocratische maatschappij het meest gemist”, zei de koning. “Maar om dan hard geraakt te worden door diezelfde vrijheden in de vorm van ‘hate speech’”, is reden om op te treden vond Willem-Alexander. “De jongere generatie begrijpt dat je sociale media niet kunt verbieden. Het is deel van onze maatschappij, maar ze laat ons wel zien hoe we uitwassen kunnen aanpakken door dezelfde sociale media te gebruiken.”
Volgens koningin Máxima hebben ouders daarbij ook een rol te spelen. “Het voorbeeld dat je thuis zet, wordt buiten, in de klas herhaalt en op straat door kinderen herhaalt. Sociale media vergroten alles, voor goed en voor kwaad. Dus moet worden geleerd om meer goed dan slecht te doen.”