HENGELO – Koning Willem-Alexander is op zijn best bij onaangekondigde werkbezoeken. Dat bleek donderdag weer in Hengelo waar de koning een door het Oranje Fonds gesteund project van de stichting Informele Zorg Twente bezocht. Hier wist hij met een paar kwinkslagen, een grapje ten koste van zichzelf en gerichte vragen iedereen op zijn gemak te stellen en zelf in korte tijd veel informatie op te doen.
Onaangekondigd is overigens betrekkelijk. De te bezoeken organisatie is op de hoogte van de komst van de koninklijke bezoeker. Er heeft ook al vooroverleg plaatsgevonden en er is een verkenningsbezoek geweest. De Rijksvoorlichtingsdienst en de koninklijke beveiliging komen vooraf kijken, er zijn afspraken gemaakt over de gesprekspartners van de koning en over het tijdschema.
Om het geheel meer ontspannen en natuurlijk te laten verlopen, wordt echter niet aan iedereen verteld wie er op bezoek komt. Van een koninklijk bezoek willen mensen nog wel eens nerveus worden. Dan helpt het te zeggen dat de burgemeester wordt verwacht. Als op het uur U dan opeens koning of koningin verschijnt, is er voor zenuwen geen tijd meer. Willem-Alexander grapte daar ook in Hengelo over: het gezelschap vond het natuurlijk jammer dat het gesprek niet met de burgemeester maar met hem zou zijn. Alom gelach, en het ijs was gebroken.
Humor
De koning sprak met jonge mantelzorgers en hun ervaringsmaatjes. Een deels kwetsbare groep, waarmee Willem-Alexander echter met humor en ernst op natuurlijke wijze om wist te gaan. “Laten we met de jongste beginnen”, nam hij meteen het initiatief, en toen de jongste tegenwierp dat hij er niet zeker van was de jongste te zijn, reageerde de koning met een lach en stelde het joch voor nog eens goed te kijken of er nog iemand jonger was. “Nee”, beaamde de jongen en stak van wal met zijn verhaal over de zorg voor een vader die Parkinson heeft en waarvoor hij deels zorgt.
Willem-Alexander is sterk in die gesprekken, waarbij hij goed oplet of iedereen aan de beurt komt en zijn of haar verhaal kan vertellen. Zijn gevoel voor humor en een minimum aan uiterlijk vertoon, stellen jong en oud op hun gemak, met als voordeel voor de koning dat hij meer te horen krijgt dan wanneer de sfeer minder ontspannen is.