Koning Willem-Alexander luistert alleen in de auto naar de radio en schakelt na het nieuws over naar een muziekzender. Dat bekende hij dinsdag tijdens een werkbezoek aan de radiostudio’s van de NPO in Hilversum ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het medium radio. In gesprek met presentatoren Lara Rense, Ruud de Wild en zendermanagers, die allemaal het naadje van de kous wilden weten over het luistergedrag van hun koninklijke gast, zei Willem-Alexander dat hij zapt naar muziek zodra hij verzadigd is met actualiteiten.
Het nieuws heb je op een gegeven moment wel gehoord, zei de koning die tijdens lange autoritten naar het radionieuws luistert. Dat is het moment dat hij overschakelt naar muziek. Afhankelijk van zijn bui kiest hij voor klassieke muziek of pop.
Willem-Alexander is opgegroeid met Hilversum 3 op de radio, maar tijdens zijn studie zette hij klassieke muziek op. Om zich beter te kunnen concentreren en zich af te sluiten van de buitenwereld, legde hij uit aan zendermanager Simone Meijer van Radio 4.
Verzuiling
De koning beschikt over een sterk geheugen, zo bleek. Hij wist nog precies op welke dagen van de week de verschillende omroepen uitzending hadden. “Vroeger had je de AVRO op maandag en de VARA op dinsdag en de NCRV op woensdag. En Frits Spits was de enige die elke dag te horen was met de Avondspits”, zei de koning aan tafel waar Spits ook zelf meesprak over de geschiedenis en de toekomst van radio. De koning noemde het ‘geestig’ dat de omroepen in het publieke bestel nog steeds doen herinneren aan de verzuiling uit de jaren 50 en 60.
Zou een BBC-model werken, vroeg hij zich af. Bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO antwoordde het een ingewikkelde beleidsdiscussie te vinden. De NPO bereikt al 82 procent van de Nederlandse bevolking en scoort daarmee goed.
De koning bezocht dinsdag de studio’s van Radio 1, 2, 3FM, 4 en 5. Bij Radio 5 vergat presentator Hans Schiffers door alle afleiding tot tweemaal toe een plaat af te kondigen in zijn programma Arbeidsvitaminen.