DEN HAAG – Paleis Huis ten Bosch krijgt maandagavond bijna 60 staatshoofden en regeringsleiders tegelijk over de vloer wanneer koning Willem-Alexander en koningin Máxima hen een diner aanbieden in de zogenoemde Oranjezaal, de centrale koepelzaal in het hart van het 17e eeuwse paleis.
Het diner is voor de hofmaarschalk en het paleispersoneel het derde huzarenstukje in evenzoveel dagen tijd dat moet worden geleverd. Zaterdag nog was het alle hens aan dek in het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor het staatsbanket ter ere van het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping. Maandagmiddag is er op Paleis Noordeinde een lunch voor president Park Geun-hye van Zuid-Korea en ’s avonds komen onder meer president Barack Obama, koning Abdullah van Jordanië en andermaal president Xi tafelen in Huis ten Bosch.Dat betekent dat er een keuze moest worden gemaakt uit servies, glazen en bestek en tafelversieringen die in kasten en kluizen worden bewaard. Zo werd het servies dat prins Bernhard en prinses Juliana bij hun huwelijk kregen gebruikt in Amsterdam. Alles moet worden gepoetst, nagekeken en daarna worden uitgelegd, en niet te vergeten, na afloop weer worden gecontroleerd en geteld.
Uitdaging
Voor de aankleding van de tafels zijn bloemisten aangetrokken, die in elk geval in de Burgerzaal in Amsterdam voor een indrukwekkend tafelversiering zorgden. En meteen een andere hand verraadden. Het schikken van de vazen gebeurde op een meer moderne, lossere wijze dan onder verantwoordelijkheid van koningin Beatrix gebeurde.
Het was slechts een detail, maar de andere voorkeur en smaak van koningin Máxima was de kenner meteen duidelijk. Dat er Argentijnse tournedos werden geserveerd was ook geen toeval. Het vlees was volgens fijnproevers van uitzonderlijk goede kwaliteit. De Chinese president Xi, die zondag ook een lunch kreeg aangeboden van de koning, kan maandagavond vaststellen of de kwaliteit van de koninklijke keuken constant is wanneer hij opnieuw aan tafel schuift. Het is de uitdaging van hofmaarschalk en zijn staf daar garant voor te staan.
Aan de bijzondere eetplek zal het niet liggen. De Oranjezaal, die virtueel is te bezichtigen op de website van het Koninklijk Huis, geldt als één van de topstukken van de Nederlandse kunst en als ‘een van de indrukwekkendste en best bewaarde creaties uit de Gouden Eeuw’.