Door Karlijn Hoftijzer
Stel, u bent uitgenodigd voor een borrel op Paleis Noordeinde of Máxima brengt een werkbezoek aan uw vrijwilligersorganisatie. Reden genoeg om zenuwachtig te zijn, toch? Absoluut niet nodig, verzekert etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuyzen. ‘Máxima heeft jarenlange ervaring met nerveuze mensen, dus een ontmoeting verloopt heus wel goed.’ Bovendien helpt etiquette een handje. ‘Denk niet dat etiquette er is om u te pesten, integendeel: het maakt een ontmoeting met een koningin juist een stuk gemakkelijker.’
Deel 3 van de driedelige spoedcursus ‘Máxima ontmoeten’ met hulp van Reinildis van Ditzhuyzen: ‘Off duty’.
Op vakantie in Griekenland zit ik slechts een restauranttafeltje verwijderd van Máxima en haar gezin. Mag ik haar, gewoon casual, aanspreken?
Nee, nooit, never. Op vakantie hoeft het gezin juist even niet bezig te zijn met anderen, dus laat ze met rust tenzij het initiatief van hen uitgaat.
Meer Máxima
Alles over Máxima in de Fab 50 special, nu extra voordelig online te bestellen.
En wat als ze naast me staat bij de koopjesbak in de Bijenkorf?
Ook dan laat u haar met rust, tenzij ze u aanspreekt.
Kan ik Máxima om een selfie vragen als ik haar tegen het lijf loop?
Nee. Nooit doen, tenzij ze ergens echt als koningin is. Dan merkt u snel genoeg of ze er zin in heeft.
Als ik naast Máxima langs het hockeyveld sta, hoe spreek ik haar dan aan?
Hockeymoeders onder elkaar maken natuurlijk wel eens een praatje, maar laat het initiatief weer van Máxima komen. Spreek haar in beginsel altijd aan met ‘u’. Hoe u het ook wendt of keert: Máxima heeft nou eenmaal een uitzonderingspositie en die zal ze altijd houden. Of ze op dat moment nou koningin of moeder is.
Hoe spreek ik de prinsessen aan? Moet ik ‘u’ zeggen, ook al hadden ze mijn dochters kunnen zijn?
De prinsessen zijn geen gewone kinderen, dus spreek ze aan met ‘u’. Het kan altijd nog blijken dat tutoyeren gewoon kan, maar van ‘jij’ naar ‘u’ is een stuk lastiger dan andersom.