Fred de Graaf heeft met “alle plezier” een nieuwe bestuursfunctie aanvaard in twee belangrijke stichtingen van het Koninklijk Huis. In die stichtingen hebben de Oranjes waardevolle (historische) voorwerpen ondergebracht. Het Eerste Kamerlid en tot eerder deze maand waarnemend burgemeester van de gemeente Amstelveen is bestuurslid geworden van de Stichting Historische Verzamelingen en van de Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau. Hij staat samen met de voorzitter, koningin Máxima, en oud-directeur Collecties van het Rijksmuseum professor Sigmond vermeld als bestuurders van de twee stichtingen. Zijn benoeming is op 25 mei ingegaan, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst aan Vorsten weten. Over de reden waarom De Graaf is gevraagd, wil de RVD niet reageren. Het is gebruikelijk dat voor de vacante plek iemand wordt gevraagd uit de Hoge Colleges van Staat. Met De Graaf als Eerste Kamerlid wordt daaraan voldaan.
Fred de Graaf vervangt Jan Maarten Boll, die na zijn loopbaan in de advocatuur werkzaam was voor de Raad van State en ook in het bestuur van beide stichtingen zetelde. “Hij was als bestuurslid statutair aan aftreden toe na zijn twee termijnen en men was op zoek naar een vervanger,” ligt het nieuwe bestuurslid toe. Toen is hij gevraagd. “Ik heb met alle plezier ja gezegd.” Net als zijn voorganger Boll kan De Graaf voor maximaal acht jaar in het bestuur zetelen, verdeeld over twee termijnen.
Fred de Graaf is een goede bekende van de Oranjes. Hij was burgemeester in Apeldoorn en Amstelveen toen daar respectievelijk Koninginnedag en Koningsdag werd gevierd. Ook leidde hij in de hoedanigheid van voorzitter van de Eerste Kamer de inhuldigingsplechtigheid van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. Hij kwam in opspraak toen hij ervoor zou hebben gezorgd dat PVV-leider Geert Wilders geen plek in de commissie van in- en uitgeleide zou hebben gekregen. De Graaf stapte daarna op als voorzitter van de Eerste Kamer.
De Stichting Officiële Geschenken werd in het leven geroepen voor het ‘beheer, bijeenbrengen en bijeenhouden van zaken die zijn aangeboden aan koningin Wilhelmina of aan een van haar afstammelingen en zijn of haar echtgenoot, nu en in de toekomst.’ Cadeaus die bijvoorbeeld tijdens staatsbezoeken worden gegeven, worden aan deze stichting overgedragen en dienen daar te blijven. Verkopen is bijvoorbeeld uitgesloten. De geschenken worden in het Koninklijk Huisarchief ondergebracht en kunnen ook worden uitgeleend, zoals nu het geval is in het Zilvermuseum in Schoonhoven. In de Stichting Historische Verzamelingen zijn met name historische (kunst)voorwerpen ondergebracht die te maken hebben met de Oranjegeschiedenis.