Emotioneel bezoek Máxima aan YETS

Vorsten

13/09/2018 12:12 pm

“Mannen kunnen ook huilen”, zei koningin Máxima troostend en vol begrip toen ze met de deelnemers aan het bekroonde jongerenprogramma YETS Foundation in Schiedam sprak. Zeven schoolkinderen, tussen de dertien en zestien jaar oud, vertelden in een zaaltje in de Margriethal hoe hun levens zijn veranderd en welke invloed ‘Coach Peter’ daarop had gehad.

“Ik sta ook voor de deur als ze zeggen dat ze niet thuis zijn”, zei Peter Ottens, initiatiefnemer van het eerder dit jaar met een Appeltje van Oranje beloonde project. Maar om nu van de jongeren zelf te horen hoe belangrijk zijn inzet is, dat werd hem even te veel. En de tranen van de stoere coach zetten ook bij zijn tafelgenoten ‘de kraan’ open. Máxima haalde kort daarna ook een zakdoekje uit haar tas, waarmee ze haar ogen discreet depte.

Er was in de gespreksruimte waar de zweetlucht doordringend aanwezig was – er was net een fikse training afgewerkt, als demonstratie voor de koningin die in de sportzaal haar hoge hakken uittrok en in haar handen hield – geen schroom om Máxima te vertellen over ervaringen en de soms moeilijke thuissituatie.

Familie

“Ik ben jullie dankbaar voor jullie openheid”, zei de koningin dan ook na afloop, waarin ze enthousiast deelnam aan de yell ‘Family!’. Familie is namelijk wat de YETS Foundation de jongeren wil bieden. Een soort tweede thuis en rolmodellen zodat ze, zoals één van de deelnemers zijn, “op het juiste pad kunnen blijven en niet de verkeerde kant uitgaan.”

Basketbal vormt het bindweefsel van YETS Foundation dat kwetsbare jongeren met een tweejarig programma zelfredzaam maakt. “Ze zitten echt achter je aan”, vertelde een deelneemster lachend. “Wie niet komt opdagen, wordt gebeld of opgezocht. We laten niemand vallen”, aldus Ottens, die zijn project nu op drie scholen in Schiedam en Vlaardingen ziet toegepast. Op de coaches wordt best een zware wissel getrokken, want ze zijn veel meer dan dat: mentor, vertrouwensman, en inderdaad, rolmodel.

Aankloppen

Maar naast basketbal zijn er ook huiswerkbegeleiding, samen gezond eten en samen andere activiteiten ondernemen. En het slaat aan, zo vertelden schooldirecteuren aan de koningin en ook de betrokken gemeenten zijn er blij mee. De deelnemers, leerlingen van het vmbo, willen na de twee jaar bij YETS ook wat terugdoen: als begeleider of hulpcoach bijvoorbeeld. En ze kunnen ook na beëindiging van het programma nog aankloppen.