Ruim duizend parachutisten doen zaterdag op de Ginkelse Heide bij Ede de luchtlandingen na, die 75 jaar geleden het begin van de Slag om Arnhem inluidden. De Britse kroonprins Charles, prinses Beatrix en een aantal hoogbejaarde veteranen zijn bij de herdenking van de landing op de heide.
De Slag om Arnhem was onderdeel van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De geallieerden verloren de slag en daarmee stokte hun opmars. Nederland boven de grote rivieren, inclusief Arnhem, moest nog tot in 1945 wachten op de bevrijding.
Prins Charles is ere-kolonel van het Britse regiment dat in 1944 bij Arnhem sprong. Hij bezoekt zaterdag een aantal plaatsen in het voormalige Airbornegebied. Na Ede gaat hij naar Arnhem om de Eusebiuskerk te bezoeken. Daarna woont hij in Driel de Polen-herdenking bij. Daar was nooit eerder een lid van het Britse koninklijk huis bij, want de Britten hebben de Polen lang de schuld gegeven van de verloren slag. Pas ruim vijftig jaar later kregen de Polen eerherstel.
Parachuteregiment
Ten slotte praat Charles in Oosterbeek met militairen van ‘zijn’ parachuteregiment. Dat doet hij in het voormalige Britse hoofdkwartier villa Hartenstein, tegenwoordig het Airborne Museum.
De herdenking op de Ginkelse Hei trekt elk jaar heel veel bezoekers. In en rond Ede, Arnhem en Driel zijn wegen afgesloten en gelden verkeersmaatregelen. De NOS zendt een deel van de luchtlandingen en de herdenking rechtstreeks uit tussen 10.45 en 12.30 uur.