De plannen voor hergebruik en herbestemming van Paleis Soestdijk kunnen worden uitgevoerd. De gemeente Baarn, de provincie Utrecht, het Rijksvastgoedbedrijf en de eigenaar van het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard, hebben een akkoord bereikt over het aanvullen van het tekort van 11 miljoen euro in de begroting voor de restauratie en het herstel van Soestdijk. Dat is donderdag, niet toevallig de geboortedag van Juliana, door de betrokken partijen bekendgemaakt.
Het tekort was ontstaan omdat de MeyerBergman Erfgoed Groep minder woningen mocht bouwen dan in de oorspronkelijk goedgekeurde plannen was voorzien. Begin dit jaar, toen Paleis Soestdijk dichtging voor het publiek en het duidelijk was dat het gat in de begroting de uitvoering van de ambitieuze plannen in de weg stond, een externe deskundige aangetrokken om te kijken op welke wijze gezamenlijk tot besparingen of alternatieven kon worden gekomen. “De partijen zijn tevreden dat ze een oplossing hebben gevonden”, aldus het persbericht van de provincie Utrecht..
De gemeenteraad van Baarn moet zich nog over de aanpassingen buigen en doet dat mogelijk in juni. Zo staat de provincie Utrecht een kleine afwijking van haar natuurbeleid toe, omdat daarmee een groter doel – het behoud van de cultuurhistorische waarde van het paleis en het landgoed – wordt veiliggesteld. Daardoor kan een deel van de woningbouw op het Marechausseeterrein worden verplaatst terwijl MeyerBergman de bouwplannen heeft aangepast en voor eigen rekening uitvoert. Dat zorgt al voor een besparing van 5,5 miljoen euro.
Kostenreducties
Andere kostenreducties worden gevonden door betere planning van de noodzakelijke aanpassingen aan de infrastructuur rond het paleis en beter gebruik te maken van bestaande subsidieregelingen. Samen moet dat 2,9 miljoen besparen. Daarnaast heeft MeyerBergman besloten het resterende tekort van 4,6 miljoen als eigen risico in de begroting op te nemen, waarbij de andere drie partijen zullen zorgen voor een ondersteuningsgroep die helpt bij verdere subsidieaanvragen, ook bij de EU.
Paleis Soestdijk, dat tot december 2004 werd bewoond door de koninklijke familie, moet onder de noemer ‘Made by Holland’ een ‘landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland’ worden. Op het landgoed zijn plannen voor een hotel en woningbouw, waaruit herstel en restauratie moeten worden gefinancierd.