DEN HAAG – Hij had de gezichten van de journalisten wel willen zien, bekende Willem-Alexander aan de vooravond van zijn inhuldiging als koning. De journalisten die eind januari nietsvermoedend in een chic hotel in Singapore met koningin Beatrix praatten over haar aanstaande 75e verjaardag. De viering zou zoals gebruikelijk in huiselijke kring zijn. Op Koninginnedag was het nationale feest, zo liet de goedgehumeerde vorstin weten.
Ze had net twee vermoeiende staatsbezoeken afgesloten, aan de stadstaat Singapore en aan het sultanaat Brunei. Niets wees erop dat ze drie dagen later voor radio en televisie haar aftreden zou aankondigen. Dat de journalisten in Singapore er ook niets van merkten, stemde het koninklijk gezelschap uitermate vrolijk, zo verklapte Willem-Alexander enkele maanden later. Ze gingen nog net niet huppelend naar het vliegtuig, maar het scheelde niet veel.
Anders dan de in België enkele maanden later nieuw aangetreden koning Filip, was Willem-Alexander door zijn moeder al geruime tijd op de hoogte gesteld van het uur U. Hij had zijn plannen en ideeën kunnen uitwerken – dat hij Willem-Alexander zou blijven heten en niet Willem IV bijvoorbeeld – en had meegekeken bij nieuwe benoemingen in de hofhouding.
Vliegende start
De koning – de eerste die Nederland kreeg sinds 1890 – kon daardoor een vliegende start maken. Een heel jaar lang heeft hij samen met koningin Máxima verder in hoog tempo doorgewerkt. Er kwamen kennismakingsbezoeken in alle provincies, en bezoeken aan de buurlanden – tot Colombia en Venezuela aan toe. Ook het ‘Caribisch deel van het koninkrijk’ werd niet overgeslagen.
De fax ging de deur uit en de iPad kwam ervoor in de plaats, samen met een IT-manager voor het paleis en een speechschrijver. De koning hanteerde een op het oog lossere stijl dan zijn moeder en bleef onveranderd hoog scoren in opiniepeilingen. De kersttoespraak trok een recordaantal kijkers en ook LuckyTV zag de populariteit stijgen door persiflages van Willem-Alexander. 2013 was dan ook het jaar van de koning.