PERTH – Het parlement van de Australische deelstaat West-Australië treuzelt met het aannemen van de wet waarin de regels voor troonopvolging worden veranderd. Daardoor kunnen de 16 landen die koningin Elizabeth als staatshoofd hebben, ook niet verder met het wetgevingsproces.
Kort na het huwelijk van prins William met Kate Middleton in april 2011 is afgesproken dat de troonopvolgingsregels aangepast zouden worden aan de moderne tijd, waarbij jongens bij de erfopvolging niet langer voorrang krijgen op meisjes en een huwelijk met een katholiek iemand niet langer zou uitsluiten van de opvolging.
Tijdens een bijeenkomst in Perth in 2011 besloten de zestien betrokken landen gelijkluidende wetgeving op te stellen, die gelijktijdig van kracht zou worden op het moment dat elk land afzonderlijk de wetgeving had aangepast. Een aantal landen was daar snel mee klaar omdat geen wijziging nodig was, maar in Canada en Australië rezen problemen.
Opschieten
Australië is een federatie en daar moeten de deelstaten eerst zelf de wet wijzigen, alvorens aan het federale parlement in Canberra kan worden gevraagd om datzelfde te doen voor heel Australië. De deelstaat Zuid-Australië nam de wet in juni aan en het wachten is nu op West-Australië waar de wet in de wachtrij staat. In Canada heeft het parlement de wet aangenomen, maar in de provincie Québec wordt het besluit aangevochten voor het Hooggerechtshof.
De Britten ondertussen, waar in april 2013 – dus voor de geboorte van prins George, het eerste kind van William en Kate – de wet is aangenomen, vinden dat de Australiërs maar eens moeten opschieten. Echte haast is er echter niet door de geboorte van George. Hij is zowel onder de geldende als de toekomstige regels na zijn vader en grootvader de volgende troonopvolger.