HENGELO – Koning Willem-Alexander heeft tijdens een werkbezoek aan Hengelo geleerd over de ondersteuning die jonge mantelzorgers krijgen van zogenoemde ervaringsmaatjes. “Heel boeiend”, oordeelde de koning na afloop over het project van de Stichting Informele Zorg Twente.
Jonge mantelzorgers hebben in de gezinssituatie te maken met een familielid – ouder, broer, zus – die vanwege ziekte, verslaving of aandoening – hun hulp en aandacht nodig heeft. In Twente alleen zijn er al 15.000 jongeren die in die situatie opgroeien. Door de bezuinigingen in de zorg wordt steeds vaker een beroep op hen gedaan om te helpen, maar dat kan eigenlijk alleen als ze zelf ook worden gesteund.
Uitgangspunt is dat de jongeren ook kind kunnen zijn ondanks de moeilijke omstandigheden thuis. Zo vertelde een jong ventje de koning over zijn vader die de ziekte van Parkinson heeft. Hij brengt zijn vader koffie, helpt hem met eten, maar kan zelf ook aandacht gebruiken. Dankzij de koppeling aan een ervaringsmaatje, iemand die weet hoe het is om in zo’n situatie te verkeren, is er ondersteuning en aandacht.
“We zijn vorige week naar het museum geweest en gaan volgende week vissen”, vertelde de jongen onbevangen. Met zijn maatje kon hij plezier hebben en praten. “Mijn vader zit vooral veel op de bank”, zei hij heel zakelijk. De koning had meteen een klik met hem. “Mijn vader had ook parkinson, dat weet je misschien. Het is heel dapper van je”, zei Willem-Alexander.