Prinses Anne die een modeprijs uitreikt? Het lijkt op het eerste gezicht misschien meer een taak voor de jongere Catherine die regelmatig in stunning nieuwe outfits verschijnt. Toch is ook de garderobe van Anne, dankzij veel duurzaam hergebruik van vintage stukken, helemaal van nu. ‘Een goed pakje kun je eindeloos dragen.’
Passend bij de tradities van het Britse koningshuis én de tijd waarin ze opgroeide, kiest prinses Anne steevast voor klassieke ensembles met bijpassende hoeden, (lange) handschoenen, kleurrijke sjaals en degelijke stewardessenpumps. De nieuwe generatie prinsessen kleedt zich vaak net wat informeler, maar prinses Anne blijft haar eigen chique stijl trouw. Als tiener was prinses Anne (geboren in 1950) voor veel Britse meisjes een voorbeeld: haar kleding was kleurrijk en ook de lengte van haar rokken (kort!) paste perfect bij de trends van de jaren zestig.
Geel was een van haar lievelingskleuren en nog steeds zien we deze kleur in veel verschillende nuances. Meestal is dit geen nieuwe kleding, want met veel overtuiging draagt prinses Anne haar kleding gedurende decennia steeds opnieuw. Tijdens Trooping the Colour in 1980 bijvoorbeeld droeg ze een zachtgele mantel met een goudkleurig ceintuur. Twee jaar later kwam het kledingstuk opnieuw tevoorschijn, tijdens de Epsom Derby, en ook tijdens Royal Ascot in 1991 droeg Anne de mantel. Even bleef het ensemble in de kast, maar precies twintig jaar later kwam de outfit weer tevoorschijn, voor Royal Ascot 2011. In 2015 koos de prinses opnieuw voor de zachtgele creatie, maar ditmaal moest de bijpassende hoed plaatsmaken voor een nieuw exemplaar met bruine accenten.
Het verhaal van de zachtgele mantel is geen uitzondering. Prinses Anne bewaart haar kleding zorgvuldig en dankzij de uitstekende zorg van rechterhand Veronica Cain ziet haar vintage kleding er nog steeds als nieuw uit. In tegenstelling tot de jongere generatie kiest prinses Anne vaak voor steeds dezelfde accessoires bij haar favoriete outfits. Bij veel complets wordt een bijpassende hoed geleverd, zodat de prinses er tot in de puntjes verzorgd uitziet. Daarnaast heeft de prinses hoeden in haar collectie die bij meerdere outfits te dragen zijn. Tijdens een paardenrace in maart 2014 droeg Anne bij haar rode mantel met zwarte biezen een zwarte hoed met goudkleurige accenten. Voor velen een onbekend ontwerp, maar het was geen nieuw exemplaar: de hoed beleefde zijn debuut 45 jaar eerder in 1969 en ook in de jaren erna was hij al vaker gedragen door prinses Anne.
Volgens Anne heeft ze haar zuinigheid te danken aan haar ouders. ‘Een goed pakje kun je eindeloos dragen. Als het goed wordt gemaakt en een klassieke look heeft, kun je het dragen tot in het oneindige. Zuinigheid is me goed bijgebracht. Mijn ouders zijn van mening dat je geen dingen mag verspillen.’
Soms lijkt het erop dat prinses Anne bepaalde ensembles bij specifieke gelegenheden draagt. Een lichtblauwe mantel met donkerbruine bontrand droeg ze voor het eerst in 1976, maar de laatste jaren is hij herontdekt en draagt ze hem vooral tijdens de traditionele kerstdienst.
De lichtblauwe jas met bontrand draagt de prinses de laatste jaren regelmatig tijdens de traditionele kerstdienst.
Dat haar hergebruik zo wel opvalt, lijkt Anne niet te deren. Ook bij belangrijke gebeurtenissen met veel media-aandacht draagt ze met veel overtuiging bekende outfits. De gebloemde japon die ze droeg tijdens het huwelijk van Charles en Diana in 1981 bijvoorbeeld deed opnieuw dienst tijdens het huwelijk van lady Rose Windsor en George Gilman in 2008. Ondanks de tussenliggende periode van 27 jaar paste Anne het ontwerp van Maureen Baker nog perfect en ook haar hoed van modist John Boyd was nog goed bruikbaar.
Voor het huwelijk van Charles en Camilla in 2005 dook de prinses opnieuw in haar kledingkast. Haar keuze veel op een felblauwe mantel met een elegante strikceintuur, die ze voor het eerst droeg tijdens een bloemenshow in 1983. Omdat de media meer oog hadden voor de bruid en bruidegom, viel het maar weinig mensen op dat Anne verscheen in een vintage kledingstuk, dat ook na ruim twintig jaar nog perfect bleek te passen.
Haar felblauwe mantel was tijdens het huwelijk van Charles en Camilla (links) al ruim twintig jaar oud.
Haar slanke figuur heeft Anne mede te danken aan haar sportieve levensstijl. De prinses woont niet alleen paardrijwedstrijden bij, maar maakt ook zelf graag lange ritten. De passie voor paarden kreeg Anne, net als haar zuinigheid, mee van haar ouders. In 1971 werd ze BBC Sport Persoonlijkheid van het jaar en in 1976 deed ze op Goodwill, het paard van de koningin, mee aan de Olympische Spelen.
Het kledingstuk dat prinses Anne het meest lijkt te hebben gedragen is niet heel opvallend. Sinds 1982 draagt ze een bordeauxrood jasje, vaak gecombineerd met een rok van dezelfde stof als het opstaande kraagje van het jasje. Minimaal tien keer droeg The Princess Royal dit jasje; ook op een officieel portret draagt de prinses haar favoriete kledingstuk.
Al minstens tien keer is Anne verschenen in het bordeauxrode jasje. De gouden paardenbroche is traditie bij paardenraces.
Ook geliefd is een gouden paardenbroche, die de prinses steevast draagt tijdens Royal Ascot, meestal op haar mantel of japon, maar de broche speldde ze de afgelopen jaren ook wel eens op haar hoed. Variatie is niet het sterkste punt van prinses Anne, maar toch groeit de waardering voor haar kledingstijl. Vintage is hip en door haar oudere kleding nog steeds te dragen bewijst The Princess Royal bovendien de kwaliteit van haar Britse designerkleding
Lees meer: Prinses Anne is de actiefste royal van de Britse koninklijke familie.