LONDEN – Koningin Elizabeth heeft een opmerkelijk pardon verleend. Ze heeft de veroordeling geschrapt van de wiskundige Alan Turing, die in 1952 werd veroordeeld voor homoseksualiteit. Om gevangenisstraf te ontlopen, liet hij zich chemisch castreren. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord.
”Een koninklijk pardon is een passend eerbetoon aan een buitengewone man”, aldus de Britse minister van Justitie, Chris Grayling. Turing speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol bij het ontcijferen van vijandelijke geheime codes, waaronder de zogenoemde Enigma-code van nazi-Duitsland.
Turing ontwikkelde al voor de oorlog plannen voor een hypothetisch apparaat waarmee complexe vraagstukken konden worden berekend. Het apparaat kreeg de naam de Turing machine, een voorloper van de huidige computer. Een naar Turing vernoemde prijs wordt dan ook wel eens de Nobelprijs voor informatica genoemd.
Verontschuldigingen
Turings bijdrage aan de strijd tegen Duitsland telde echter niet mee in de rechtbank. Homoseksuele handelingen waren in die tijd strafbaar en Turing werd veroordeeld. In 2009 bood premier Gordon Brown postuum verontschuldigingen aan en nu is er ook gratie verleend.
The biopic The Imitation Game is gebaseerd op het leven van Alan Turing.