LEICESTER – De herbegrafenis van de Engelse middeleeuwse koning Richard III gaat een week lang gepaard met plechtigheden en herdenkingen. Donderdag vindt de koning ruim vijfhonderd jaar na zijn dood zijn laatste rustplaats in de kathedraal van Leicester. In die stad werd hij drie jaar geleden gevonden onder een parkeerplaats. De herbegrafenis kan weinig Britten ontgaan, omdat van de gelegenheid een typisch Brits ceremonieel wordt gemaakt.
De kist met daarin het skelet van Richard III, die overigens is gemaakt door een afstammeling van hem, verlaat zondagochtend de universiteit van Leicester voor de laatste reis naar de kathedraal. Die voert eerst nog langs de plaats waar hij tijdens de slag bij Bosworth in 1485 sneuvelde en geeft de bewoners van Leicester en de regio uitgebreid de kans het spektakel te aanschouwen. Onderweg klinken ook nog 21 saluutschoten.
Pas aan het eind van de middag arriveert de stoet bij de kathedraal, waar gedurende de hele week speciale kerkdiensten worden gehouden ter nagedachtenis aan de koning. Die diensten hebben zowel een katholieke als een anglicaanse signatuur, omdat iedereen toen katholiek was en Richard III in een anglicaanse kathedraal wordt begraven.
Britse royals aanwezig
De herbegrafenis zelf vindt donderdag plaats in aanwezigheid van drie leden van de koninklijke familie. De jongste schoondochter van koningin Elizabeth is aanwezig, Sophie Rhys-Jones, evenals een neef van de koningin en diens vrouw, de Hertog en Hertogin van Gloucester. Richard III droeg zelf die adellijke titel voordat hij koning werd. Verder zijn uitsluitend genodigden welkom in de kerk, onder wie honderden particulieren die via een loting een toegangsbewijs bemachtigden.
De herbegrafenis van de man die bekendstond als een van de slechtste koningen van Engeland, een bloeddorstige gebochelde die zijn twee neefjes liet vermoorden om de kroon te kunnen grijpen, blijkt zijn reputatie intussen goed te doen. Historici nuanceren het zwartgallige beeld van de vorst en schetsen hem nu als een typische man van zijn tijd, wiens reputatie is beschadigd door een toneelstuk van William Shakespeare.