Prins Carlos wordt zaterdag 48 jaar. De oudste zoon van prinses Irene en neef van koning Willem-Alexander heeft zijn verjaardag wel eens rustiger kunnen vieren. De laatste weken staat hij namelijk ongewild volop in de schijnwerpers wegens zijn verzet tegen het verlenen van de achternaam ‘de Bourbon de Parme’ en de bijbehorende prinsentitel aan zijn in 1997 geboren buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra.
Prins Carlos is daarbij op veel kritiek en onbegrip gestuit, waarbij zijn eigen stilzwijgen in de zaak het vuurtje alleen maar heeft aangewakkerd. Als hoofd van het vorstenhuis Bourbon-Parma vindt Carlos dat hij de eeuwenoude tradities en huisregels moet beschermen en waarborgen. ‘Adel verplicht’ in deze, maar daartegenover staat de Nederlandse wet die kinderen het recht geeft te eisen dat ze naam van hun vader mogen dragen. En dat recht heeft steeds gezegevierd in de procedures die Carlos heeft aangespannen – de Raad van State beraadslaagt nu en doet binnenkort uitspraak.
Hugo Klynstra, vorige week 21 jaar geworden, is geboren uit een relatie die Carlos in de jaren negentig had met de veel oudere Birgitte Klynstra.
Wetten gewijzigd
Klynstra vertelde hem niet van haar kinderwens en verraste de prins op een dag met een in elk geval door hem niet gewilde zwangerschap. Van een huwelijk kon wat hem betreft ook geen sprake zijn, waarna de moeder elke omgang tussen vader en zoon verhinderde. Prins Carlos erkende zijn vaderschap en betaalde ook mee aan de opvoeding, maar kreeg Hugo pas te zien en te spreken toen deze al een tiener was.
Dat Hugo wettelijk aanspraak kon maken op naam en titel, maar niet de papieren dynastieke rechten, was vanaf het begin duidelijk omdat de Nederlandse wetten kort voor zijn geboorte op dat punt waren gewijzigd. Na zijn achttiende verjaardag heeft Hugo de procedures in gang gezet, waarna prins Carlos tot zijn eigen verdriet zijn bezwaren moest verwoorden. De prins heeft uit zijn huwelijk met journalist Annemarie de Gualthérie van Weezel drie kinderen, onder wie zijn stamhouder prins Carlos Enrique.
Hertogdom
Deze laatste is in 2016 bij zijn doop, waarbij koning Willem-Alexander peetvader was, symbolisch gepresenteerd in het voormalige hertogdom Parma, waaraan deze tak van de Bourbons zijn naam ontleent. Carlos mag zich als familiehoofd hertog van Parma en Piacenza noemen, en hoewel die titel door de Nederlandse raad van adel niet wordt erkend, maakt deze nog wel opgang binnen de Europese vorstenhuizen. De Italiaanse president Giorgio Napolitano had tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland ook een onderhoud met Carlos.
In Parma en Piacenza, waar de Bourbon-Parma’s na de eenwording van Italië eind negentiende eeuw van de troon verdwenen, verleent de aanwezigheid van de hertog jaarlijks luister aan een aantal evenementen, waarbij de burgemeesters wijzen op de voortzetting van de geschiedenis.