Prins Amedeo gaf recht op de troon op

Vorsten

28/07/2015 10:58 am

Prins Amedeo van België heeft vorig jaar vrijwillig afstand gedaan van zijn rechten op de Belgische troon door voor zijn huwelijk geen toestemming te vragen van zijn oom koning Filip. Dat stelt het Vlaamse weekblad Story.

Volgens artikel 85 van de Belgische Grondwet verliest een nakomeling in de rechte lijn van Leopold I, die zonder die toestemming trouwt, automatisch zijn of haar recht op opvolging. Amedeo (29), de oudste zoon van prinses Astrid, zou zijn besluit hebben genomen om het aantal troongerechtigde leden van de koninklijke familie in te perken. De verwachting is dat zijn broer en zussen in de toekomst ook geen toestemming vragen.

Zonder koninklijke toestemming is er ook geen goedkeuring van de regering. Volgens Story is dat de reden voor het niet verlenen van de titel prinses voor Amedeo’s echtgenote Lili, voluit Elisabetta Rosboch von Wolkenstein. Een unicum, aldus het blad. Over haar titel werd al sinds de huwelijkssluiting in juli vorig jaar in Rome geheimzinnig gedaan, zonder dat er werd uitgelegd waarom er nog geen besluit was genomen. Lili mag zich overigens wel prinses Amedeo van België laten noemen, en aartshertogin van Oostenrijk en prinses van Hongarije, titels die Amedeo van vaderskant heeft gekregen.

Scheutiger

Het Belgische koningshuis is veel scheutiger geweest met het geven van titels dan de Oranjes. Alle kleinkinderen van koning Albert zijn prinsen en prinsessen, terwijl dat niet het geval is voor de kleinkinderen van koningin Juliana en koningin Beatrix. Ook het recht op de troon is beperkt, om het overzichtelijk te houden.

Die beperking was er in België niet, maar bankier-prins Amedeo heeft nu een eerste stap gezet, waarbij ook zijn eventuele kinderen geen aanspraak meer kunnen maken. Voor zijn oom prins Laurent betekende zijn besluit dat hij weer een plaatsje naar voren is opgeschoven. Alsnog kan de koning – of in noodgevallen de vertegenwoordigers van de koninklijke macht – volgens de Grondwet alsnog gebruik maken van de mogelijkheid om een rechtmatige nakomeling terug in de lijn voor de kroon te krijgen, mits de beide kamers daarmee instemmen.