Koning Filip krijgt advies van zijn tante over excuses Leopold II

Vorsten

13/06/2020 11:03 pm

De Belgische koning Filip heeft van zijn tante prinses Esmeralda het advies gekregen verontschuldigingen aan te bieden voor het schrikbewind van zijn betovergrootoom koning Leopold II in de Congo-Vrijstaat. “De koning kan het nooit zelf doen, het is de regering die zo’n beslissing moet nemen. Maar het zou uiteraard een heel sterk signaal zijn als de regering en de koning het samen zouden doen, gezien de persoonlijke link van de koninklijke familie in dit debat,” zei de prinses tegen RTL.

Esmeralda (63) liet daarmee een heel ander geluid horen dan haar neef prins Laurent, de jongste broer van koning Filip, die vrijdag in de Waalse kranten het gedrag van koning Leopold II verdedigde. Hij zou niet verantwoordelijk zijn voor de wreedheden en misstanden omdat hij immers nooit in Congo was geweest. De koning kreeg de Vrijstaat in 1885 als privébezit en tijdens zijn beheer, dat tot 1908 duurde, stierven naar schatting tien miljoen Congolezen.

De Belgische staat nam de privékolonie af van de koning en bestuurde het Congo tot 30 juni 1960. Volgens prinses Esmeralda, dochter uit het tweede huwelijk van koning Leopold III, zou ook voor die koloniale tijd excuses moeten worden aangeboden. “Het zou een sterk signaal zijn mochten de regering en de koning dit samen doen.”

Beeldenstorm

Koning Filip heeft zich tot nu toe niet uitgelaten over de beeldenstorm in zijn land, waar in het kader van acties tegen racisme en ‘Black Lives Matter’ tal van standbeelden van Leopold II zijn beklad of weggehaald. Volgens waarnemers in Brussel zoeken paleis en regering naar een geschikt moment voor de koning om zich te uiten.

De Belgische parlementsvoorzitter Patrick Dewael gaf zaterdag alvast een eerste voorzet. “Het is tijd dat België in het reine komt met haar koloniale verleden. Het parlement is geschikte forum voor onderzoek en maatschappelijk debat hierover.” Komende week gaat hij met de fracties bespreken over de manier waarop met experts tot een waarheidscommissie en verzoening gekomen kan worden.