BRUSSEL – Koning Filip heeft zich niet aan de Belgische grondwet gehouden toen hij achteraf instemde met het huwelijk van prins Amedeo. Het koninklijk besluit had de Kamer en Senaat moet passeren, zeggen de Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters (N-VA).
Amedeo, de oudste zoon van prinses Astrid en prins Lorenz, trouwde op 5 juli 2014 in Rome met Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein. Hij had daar geen toestemming voor gevraagd aan koning Filip. Naar verluidt deed hij dat om een onafhankelijk leven te leiden, zonder een officiële rol.
Een prins die geen toestemming voor het huwelijk vraagt, verliest zijn rechten op de troon. Op 20 september 2015 diende prins Amedeo echter alsnog een verzoek tot instemming in. Dat werd hem op 12 november 2015 verleend, via een koninklijk besluit. Dat ging met terugwerkende kracht, dus met ingang van 4 juli 2014, een dag voor het huwelijk.
Toestemming
In een opiniebijdrage op Knack.be stellen Vuye en Wouters maandag dat dit koninklijk besluit in strijd is met de grondwet. Een prins kan zijn recht op de troon alleen terugkrijgen met toestemming van beide Kamers, citeren beide N-VA’rs uit de Grondwet. “Hier knelt het schoentje, want Kamer en Senaat hebben die toestemming niet gegeven.”
In de troonopvolging komt Amedeo op de zesde plaats, na de vier kinderen van koning Filip en koningin Mathilde en na zijn moeder Astrid. “Akkoord, we moeten niet wakker liggen van Amedeo”, schrijven de NVA’ers. De kans dat Amedeo koning wordt, noemen ze klein.
De NVA’ers beweren in het opiniestuk dat Belgische koningen vaker buiten de grondwet traden. Dit bespreken ze in hun boek ‘Maat van de monarchie – Macht en middelen van het Belgische koningshuis’. Het boek verschijnt begin april.