Roemenië staat stil bij begin monarchie

Vorsten

10/05/2016 11:11 am

De Roemeense ‘bewaarder van de kroon’, prinses Margarita, heeft de Roemenen in een televisietoespraak herinnerd aan de verdiensten van de monarchie voor de ontwikkeling van het land. Margarita deed dat ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van het aantreden van prins Karl van Hohenzollern-Sigmaringen als soeverein vorst Carol I van de ‘Verenigde Roemeense prinsdommen’ in mei 1866.

“Koningen en koninginnen hebben bijgedragen tot het creëren van het moderne Roemenië, de bouw van een burgerlijke samenleving, politiek, economie, onderwijs en onze cultuur. Zij dienden de belangen van de natie met loyaliteit, liefde en geloof. De kroon is een onderdeel van de nationale identiteit en onze koning en het land zijn tegenwoordig verenigd in vertrouwen en respect”, aldus de kroonprinses.

Carol I werd in 1881 gepromoveerd tot koning en regeerde Roemenië tot zijn dood in 1914. Hij was eigenlijk tweede keuze om de verjaagde Roemeense prins Alexandru Curzu te vervangen. Er was eerst aangeklopt in Brussel, maar prins Filip, zoon van koning Leopold I, had geen trek in het aanbod om op de Balkan op een wankele troon te gaan zitten.

Bismarck

Carol had de steun van de Franse keizer en Duitse kanselier Bismarck, en kon zo in het op dat moment formeel nog tot het Ottomaanse rijk behorende Roemenië – gevormd door samenvoeging van de prinsdommen Wallachije en Moldavië – aan de slag. “De Kroon gaf de Roemenen vertrouwen en trots, enthousiasme en de Kroon wees altijd de weg vooruit”, aldus Margarita. Roemenië bleef een monarchie tot 1947 toen de communisten Margarita’s vader koning Mihai verjoegen.

Na de val van het communisme speelt de koninklijke familie weer een bescheiden rol in de samenleving, vooral als moreel kompas.