De depots van het museum voor hedendaagse kunst in Teheran bevatten meer kunstschatten dan bekend. Dat vertelde Mattijs Visser aan het blad Art Newspaper. Bij de voorbereiding van een tentoonstelling die volgend jaar in de Iraanse hoofdstad op het programma staat, ontdekte hij maar liefst tien werken van Picasso die niet in de boeken terug te vinden waren. Hij trof ook een vergeten werk van Marcel Duchamp aan.
Dat niet alle kunstwerken zorgvuldig zijn geregistreerd, heeft deels te maken met de turbulente geschiedenis van het door keizerin Farah Pahlavi in 1977 geopende museum. De echtgenote van de shah, in het Westen beter bekend onder haar meisjesnaam Farah Diba, had een vrijwel onbeperkt budget om in Teheran een verzameling moderne kunst aan te leggen, waarvoor door haar neef de architect Kamran Diba een fraaie behuizing werd ontworpen. Farah zette Amerikaanse kunstkenners aan het werk om overal in de wereld kunstwerken van bijvoorbeeld Picasso, Van Gogh, Matisse, Warhol en Moore aan te kopen.
De opening van het Tehran Museum of Contemporary Art werd echter al snel overschaduwd door de Iraanse revolutie in januari 1979, waarna het museum met al zijn in de ogen van de nieuwe machthebbers verderfelijke kunst werd gesloten en de kunstschatten het depot in gingen. Het duurde daarna een kwart eeuw alvorens de deuren weer opengingen en er een eerste selectie van de kunst weer werd tentoongesteld.
Grote vreugde
Dit tot grote vreugde van Farah Pahlavi, die de verzameling tot stand had gebracht. Ze keek twee jaar geleden nog meer uit naar de voorgenomen tentoonstelling in Berlijn, met werken uit het museum. Iran blies het uitlenen van de kunst echter op het laatste moment af. Maar Mattijs Visser kan nu een tentoonstelling samenstellen in Teheran.
De tentoonstelling die voor 2019 wordt voorbereid, gaat dergelijke werken samenbrengen met onder meer bruiklenen van Iraans werk van verzamelaars en kunstenaars uit dit land zelf. ,,Ik wil van alles combineren, zodat mensen echt iets zien wat ze nog niet eerder zagen” aldus Visser in de Engelstalige kunstkrant.