Dennis Verbaas getrouwd met koningsdochter?

redactievorsten

07/01/2019 3:50 pm

2017-07-23 17:09:09 epa06104729 An undated handout photo made available by Johor Royal Press Office shows Johor princess Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Ibrahim (L) and Dutchman Dennis Verbaas (Dennis Muhammad Abdullah) (R) pose for photograph in Johor, Malaysia (issued 23 July 2017). Tunku Aminah Maimunah, the Johor princess, and Dennis Muhammad Abdullah, a former semi-professional footballer, are getting married this 14 August, Johor Royal Council said. EPA/Johor Royal Press Office HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Dennis Verbaas uit Lisse kreeg in augustus 2017 landelijke bekendheid toen hij in het huwelijk trad met de Maleisische prinses Aminah, de enige dochter van sultan Ibrahim Ismail van Johor. Dat was al bijzonder, maar mogelijk zal binnenkort blijken dat hij getrouwd is met een koningsdochter.

Sultan Muhammad V van Maleisië is plotseling afgetreden, wat betekent dat er een nieuwe koning gekozen zal moeten worden voor de volgende regeertermijn van vijf jaar. Sinds de jaren 50 bestaat er in Maleisië een soort rotatieschema dat de nieuwe koning aanwijst, maar dat is niet in steen gebeiteld. De 88-jarige – maar zieke – sultan van Pahang is de volgende op de lijst maar laat het koningschap wellicht aan zich voorbijgaan. Sultan Ibrahim van Johor, de schoonvader van de Nederlander Dennis Verbaas, komt hierdoor in aanmerking voor het koningschap. Hoe Dennis zijn Aminah ontmoet heeft, lees je hieronder.

Wereld van verschil

Dennis bekeerde zich tot de islam, nam Arabische namen aan en woonde enige tijd bij een Maleisisch gezin om de cultuur en gebruiken van het land machtig te worden. Twee jaar lang bereidde Dennis zich voor op de grote dag. Door te trouwen met de Maleisische prinses Aminah, de enige dochter van sultan Ibrahim Ismail van Johor, wordt de Lissenaar officieel lid van de familie en dient hij dus goed voorbereid te zijn. Met een vader in de bloembollen en een moeder die in een kledingwinkel werkt, is zijn nieuwe leven vergeleken met zijn jeugd in Nederland een wereld van verschil. Alleen al de huwelijksdag is heel anders en telt maar liefst drie ceremonies: een verlovingsceremonie, een huwelijksceremonie en ’s avonds het grote feest, gevolgd door feestelijk vuurwerk. Bij de verlovingsceremonie is een rol weggelegd voor de moeder van Dennis. Bij een traditioneel Maleisisch huwelijk is het niet de bruidegom, maar diens moeder die de verlovingsring aan de hand van haar toekomstige schoondochter mag schuiven.

Een van de twee foto’s die is vrijgegeven door het koninklijk persbureau van Johor: in westerse vrijetijdskleding.

De bruiloft

Bij de besloten huwelijksceremonie die volgt zijn naast de ouders van Dennis ook zijn broer Danny en zus Denise aanwezig. Het huwelijk wordt voltrokken in de troonzaal van het paleis van sultan Ibrahim, de vader van Aminah. In Johor Bahru, de hoofdstad van het sultanaat, zijn de straten een week voorafgaand aan de grote dag al versierd. De Maleisiërs kunnen de plechtigheid volgen op grote beeldschermen in de stad. Zowel het bruidspaar als alle gasten zijn gekleed in traditionele kledij. Vrouwen gaan gekleed in een baju kurung, een lange rok gecombineerd met een lange tuniek – vaak tot op de knieën. De mannen dragen een baju elayu (een broek met lange blouse of tuniek) met een samping, een korte sarong. Na de huwelijksceremonie kussen de bruid en bruidegom de handen van beide families als teken van respect en wordt er een bruidsschat overhandigd. De schat bestaat meestal uit een gouden of diamanten ring en cadeaus voor de familie. Met het sprenkelen van water en gele rijst geven familieleden van het bruidspaar vervolgens hun zegen. Op deze grote dag hebben Dennis en Aminah zo’n 1200 gasten uitgenodigd, onder wie sultan Hassanal Bolkiah van Brunei, de premier van Maleisië en de vicepremier van buurland Singapore. Namens Nederland zijn de ambassadeurs in Maleisië en Singapore aanwezig. Prinses Aminah heeft voor de gelegenheid ook bedienden die belangrijk voor haar zijn (geweest) uitgenodigd. Zo zijn de stalknecht die haar leerde paardrijden, de chauffeurs die haar naar school brachten en de beveiligers die over haar waakten ook aanwezig.

Voetbal en mode

Dennis en Aminah ontmoeten elkaar een paar jaar geleden in een lokaal café. Het klikt meteen, ook omdat de twee gemeenschappelijke interesses hebben. Zo zijn ze allebei sportief en zijn ze geïnteresseerd in mode. Dennis voetbalde tot 2006 bij FC Lisse. Ooit had hij als jongensdroom om profvoetballer te worden, maar hartritmestoornissen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd gooiden roet in het eten. Een toevallig aanwezige verpleegkundige schoot hem ter plekke te hulp. ‘Ik heb er een litteken aan overgehouden’, laat hij in 2013 aan de pers in zijn geboortedorp weten. Ook Aminah heeft iets met voetbal. De prinses is voorzitter van de lokale voetbalclub Johor Darul Ta’zim, waar Dennis ooit in de fanshop werkte. Het is eigenlijk zijn schoonzus uit Nederland aan wie Dennis indirect zijn nieuwe leven te danken heeft. Zij schrijft hem een paar jaar geleden via internet in bij een castingbureau. Omdat hij voor Europese maatstaven wat aan de korte kant is, krijgt Dennis vooral veel aanbiedingen uit Azië. De Lissenaar heeft de tijd van zijn leven, maar werkt ook erg hard. ‘Het kan ook erg zwaar zijn; je maakt soms dagen van 18 uur, met maar een half uurtje pauze’, zegt hij daarover. Ook Aminah heeft interesse in mode. De prinses deed een modeopleiding en hoopt in de toekomst haar eigen kledinglijn op de markt te brengen.

Tijdens de voorbereidingen op het huwelijk heeft Dennis begeleiding gekregen van religieuze ambtenaren die hem hielpen met bidden en vasten, en hem de fijne kneepjes van het Maleisische schrift Jawi bijbrachten. Vader van de bruid, sultan Ibrahim Ismail, is een van de negen sultans van Maleisië en lid van een van de vorstelijke families waaruit elke vijf jaar de koning en het staatshoofd van Maleisië wordt gekozen: Yang di Pertuan Agong (hij die koning is gemaakt). Naast staatshoofd is de sultan ook het hoofd van de islam, dus was het van belang dat Dennis zich zou bekeren en verdiepen in de religie. Sinds zijn bekering gaat hij door het leven als Dennis Muhammad Abdullah, de islamitische namen die hij heeft aangenomen. ‘Ik ben Allah dankbaar dat hij mij de gelegenheid geeft meer te leren en dit geloof te volgen’, meldt de bruidegom in een persbericht. ‘Ik ben rustiger geworden en heb vrede met mezelf.’ Na het huwelijk heeft het paar intrek genomen in een eigen huis, ingericht door prinses Aminah. Het is een nieuwe ervaring voor haar want ze is op haar 31ste het huis uitgegaan én voor het eerst gaan samenwonen. Dankzij een goede voorbereiding is Dennis klaar voor een koninklijk leven in Maleisië, al zal hij ook regelmatig nog aan Nederland denken. ‘Ik ben erg gehecht aan mijn vrienden en familie in Nederland. Ik kijk altijd weer naar ze uit als ik richting huis ga’, liet hij eerder weten.

Tijdens de ceremonie krijgt het bruidspaar een zegen van sultan Ibrahim van Johor.

> Lees meer: schoonvader Dennis in beeld als koning