Erfprins Alois van Liechtenstein heeft de bevolking van het Alpen-vorstendom woensdag op de nationale feestdag in zijn feestrede op de Schlosswiese een spiegel voorgehouden. Er moet een radicale omslag worden gemaakt waarbij efficiëntie en duurzaamheid voorop moeten staan, aldus Alois (50). “Vooruitziendheid en de moed om te veranderen zijn evenals vaardigheid in de uitvoering daarvan nodig om Liechtenstein op nationaal en internationaal niveau goed te positioneren”, aldus de erfprins.
“Als de gehele mensheid zou leven als de mensen in de ontwikkelde economieën zoals Zwitserland en Liechtenstein zouden we volgens cijfers van het Zwitserse Federale Bureau voor de Statistiek, de hulpbronnen nodig hebben van bijna drie Aardes”, zei Alois, die in 2004 de dagelijkse leiding van het vorstendom heeft overgenomen van zijn vader vorst Hans Adam II.
“We moeten daarom nieuwe manieren vinden om hulpbronnen veel efficiënter en duurzamer te gebruiken. Om dit te doen, moeten we het gebruik van nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen onderzoeken om een omslag te realiseren in energie, mobiliteit, industrie en landbouw. Dit vereist een heroverweging op alle niveaus: consumenten, ondernemers, investeerders en beleidsmakers.”
Vergelijking
Volgens de erfprins deed Liechtenstein het in vergelijking met andere ontwikkelde landen bijzonder goed en is er met name de laatste 150 jaar door hard werken en steeds weer vernieuwen veel bereikt, maar die welvaart is niet vanzelfsprekend. Vandaar dat hij van politiek en de economie in de komende jaren “innovatieve, pragmatische en toekomstgerichte initiatieven” verwacht op het vlak van onder meer “digitalisering, betaalbaarheid van de sociale voorzieningen, efficiënt gebruik van hulpbronnen en goed evenwicht tussen ruimte en planning.”
Na afloop van zijn toespraak en die van parlementsvoorzitter Albert Frick was de bevolking, of althans het deel daarvan dat gratis toegangskaarten had weten te bemachtigen, welkom voor een drankje in de Rozentuin van het naast gelegen vorstelijk slot. Volgend jaar krijgen de festiviteiten op de Staatsfeierdag een extra lading omdat Liechtenstein dan zijn driehonderdjarig bestaan viert.