Ik zeg het maar zoals het is. Koningsdag 2021 was mijn minst geslaagde. Dat heeft niets te maken met het koninklijk gezin, maar met de wijze waarop ik mijn werk kon doen. Daags voor Koningsdag was er al een brief van het Genootschap van Hoofdredacteuren naar de Rijksvoorlichtingsdienst gestuurd, waarin de beperking op de vrije nieuwsgaring werd aangekaart. Het is logisch dat er vanwege de pandemie beperkingen zijn, maar je kunt overdrijven. Ik was gelukkig uitgenodigd om naar Eindhoven te komen, maar veel van mijn collega’s niet. Zelfs het ANP, dat berichten voor vele media verzorgt, was aanvankelijk niet welkom. En het had echt anders gekund! Want iedereen die aanwezig was in Eindhoven, moest eerst door een teststraat om zeker te zijn dat niemand besmet was met het coronavirus. Dit werd met Oranje enthousiasme gedaan. Ik heb inmiddels al zo’n tien testen achter de rug, maar dit wattenstaafje ging wel extreem diep. Ach ja, alles voor Koningsdag! Maar ter plekke waren mijn mogelijkheden zeer beperkt. Ik mocht het koninklijk gezin zien aankomen, de prinsessen aan een Hoover-race zien meedoen en ik mocht het vertrek zien. Alle andere programmaonderdelen zag ik net als de rest van Nederland op een scherm.
Maar wat het meest schuurt, is het gevoel dat de televisie regeert. Alleen tv-verslaggevers mochten vragen stellen aan de familie. En dat vind ik gek. Gaan massamedia voor? Tv is vluchtig, een tijdschrift is dat niet. De tv kan de vragen van schrijvende journalisten ook filmen en uitzenden, en in alle bescheidenheid levert dat soms verrassend leuke fragmenten op. De vraag over de baard stelde ik in India en werd vervolgens door alle tv-zenders uitgezonden. Het was geen Koningsdag zoals Koningsdag bedoeld is. Dat is logisch in een tijd waar corona de dienst uitmaakt. Maar toch, met alle beperkingen, had er meer gekund dan nu het geval was.
Heb ik dan niet genoten? Zeker wel! Ik vond het fantastisch om de interactie binnen het gezin te zien. Maar het meest heb ik genoten van de drie prinsessen. Ariane is de jongste, maar allang geen kleintje meer, ze is uitgegroeid tot een elegante jongedame. Amalia zegt zich nog niet echt voor te bereiden op haar 18de verjaardag, die staatsrechtelijk consequenties met zich meebrengt, vanaf die dag kan zij zonder regent koningin worden. Ik zag wat anders! Koninklijke diplomatie is de drie namelijk niet vreemd. Ze laten het achterste van hun tong niet zien, noemen de verbindende kracht van muziek en Ariane wist zelfs te vertellen dat ze het interessant vindt om de verschillende regio’s van Nederland te leren kennen. Dat is een uitspraak die alleen een koninklijke puber kan maken. Bij mijn eigen pubers zou zo’n tekst niet in hen opkomen. Ik hoop vurig dat Koningsdag 2022 weer lekker ouderwets gezellig is met veel publiek en veel pers. Maar de gesprekjes met het supertrio zou ik graag tijdens de komende zomerse fotosessie willen herhalen, en dan graag met de schrijvende pers erbij. Dus tot snel, Amalia, Alexia en Ariane!
Lees verder
Deze column staat in de nieuwe, extra dikke Vorsten. Online verkrijgbaar zonder verzendkosten!