Afstanden lijken kleiner dan ooit. De Kanaaltunnel, hogesnelheidstreinen, de luchtvaart, maar ook internet brengen mensen dichter bij elkaar. In koninklijke kringen wordt al eeuwenlang over de grens gekeken. Huwelijken tussen royals werden niet alleen uit liefde gesloten, maar ook (vooral) om banden tussen landen te verstevigen, of kapitaal en invloed te vergroten. Een beroemd voorbeeld is het huwelijk tussen de Hollander William en de Engelse Mary. Zij kregen de troon aangeboden en regeerden samen over Engeland, Schotland en Ierland.
De stambomen van de Europese vorstenhuizen laten internationale familiebanden zien. Zo stroomt het bloed van Joséphine de Beauharnais, de eerste echtgenote van Napoleon Bonaparte, door de aderen van de paleisbewoners van Zweden, Denemarken, Noorwegen, België en Luxemburg. En zelfs de Verenigde Staten, Australië en Argentinië hebben een verwantschap met de monarchieën, nadat hun burgermeisjes Grace Kelly, Mary Donaldson en Máxima Zorreguieta letterlijk hun prins op het witte paard vonden.
Vorsten brengt al die koninklijke families voor u bij elkaar, al 42 jaar. Onze lat ligt hoog en onze ambitie is groot. Met trots meld ik u dan ook dat Vorsten internationaal gaat! Onder de titel The Crown brengen we de mooiste verhalen, interviews en foto’s die u eerder in Vorsten heeft gelezen en gezien, nu vertaald in het Engels, wereldwijd onder de aandacht.
Wij Nederlanders noemen onszelf graag bescheiden, maar ik zou mijn trots van de daken willen schreeuwen. We verschijnen met The Crown wereldwijd, van Denemarken tot Malta , van Hongkong tot Spanje en van Amerika tot Australië. in De internationale lancering is op 25 september in Londen, waarna The Crown letterlijk verscheept wordt naar de andere landen. The Crown is met 148 pagina’s dikker dan Vorsten en verschijnt vier keer per jaar. Ook in Nederland is The Crown te koop, al vanaf 22 september, bij de betere boekhandel.
De cover is wonderschoon! Onder het motto ‘Your new! cup of tea’ drinkt hertogin Catherine haar thee koninklijk uit een porseleinen kopje. Het papier is voorzien van een glimmende folielaag, waardoor de cover nog meer allure heeft gekregen en ook de Britse koningin op de achterzijde de glans krijgt die ze verdient.
Maar ook al hebben we er een liefde bij, Vorsten blijft onze ‘first love’, om maar even in Engelse termen te blijven. We starten deze Vorsten met een nieuwe serie van Paul Rem. Hij neemt u mee achter de schermen van de rijke historie van Paleis Het Loo. In zijn eerste bijdrage gaan we aan tafel met koning Willem III en koningin Sophie nadat zij net onenigheid hebben gehad en lezen we hoe groothartig koningin Wilhelmina omging met tafelmanieren. We waren onlangs op Paleis Het Loo om nieuwe foto’s te maken van onze geliefde conservator én Vorsten-medewerker. Ook onze nieuwe columnist Pieter Klein Beernink hebben we in dit prachtige decor van het paleis vastgelegd. En nu ik er toch was, ging ik zelf ook nog even op de kiek.
Paleis Het Loo werkt normaliter niet mee aan fotoreportages, het is immers een museum en geen decor. Groot is mijn dankbaarheid voor het openstellen van het paleis en de tuin ten behoeve van de foto’s die u vanaf nu in Vorsten zult aantreffen.