‘Bea bedankt’ klinkt weliswaar niet zo koninklijk, maar het bekt lekker. En dus joelde het publiek in Utrecht vorig jaar uit volle borst ‘Bea Bedankt’. Nu is het de beurt aan Rotterdam om de voormalige koningin te bedanken voor haar 33 jaar als staatshoofd der Nederlanden. Het feest is van alle Nederlanders voor Beatrix, maar vanzelfsprekend wordt het programma toegesneden op de interesses van het feestvarken. Dus veel cultuur met een hoofdletter.
Ik ben slecht in afscheid nemen, en zie het dan ook echt als een avond waarop Nederland haar bedankt. Ik dank haar niet alleen voor het feit dat zij haar ambt met zo veel verve heeft bekleed, maar ook omdat ze een voorbeeld is gebleken. Want iedereen kan nog iets van deze 75-jarige dame leren:
Opgeven is geen optie
De prinses kreeg het de afgelopen tien jaar behoorlijk voor de kiezen. Binnen een jaar nadat zij in 2002 haar grote liefde prins Claus verliest, overlijden allebei haar ouders. Maar de prinses geeft niet op. Na de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn in 2009 is zij het die vindt dat de viering van Koninginnedag gewoon door moet gaan. Ook nadat de Damschreeuwer paniek veroorzaakt tijdens de Dodenherdenking loopt zij moedig en gesteund door Willem-Alexander en Máxima terug naar de Dam met een uitstraling van: niemand doet ons wat. En nu ze zelfs na het tragische overlijden van prins Friso haar werk weer oppakt, kunnen we niet anders dan respect voor haar hebben. Wij vinden haar een bikkel en voorbeeld. Andersom zegt de prinses dat zij inspiratie krijgt van ons, haar landgenoten. ‘Zij moeten immers ook door.’
Gebruik humor als wapen
Het is jammer dat we het zo weinig zien, maar ons voormalig staatshoofd beschikt over een grote dosis humor. Een wat verlegen staatshoofd stelt ze op zijn gemak met een spitsvondige opmerking, pijnlijke momenten worden minder pijnlijk met een komisch sausje. Maar met mate en op een passend moment. Gebruik dus net als prinses Beatrix humor als geheim wapen om stiltes te doorbreken en het ijs te breken.
Meeleven is geen kunst
Als we het de voormalig koningin zien doen, lijkt het zo simpel: medeleven tonen. Toch ‘vergeten’ we soms een vriendin te bellen als ze het moeilijk heeft of hebben we geen zin in het ‘gezeur’ van onze oude oma in het verzorgingshuis. Prinses Beatrix liet vooral bij rampen zien hoe eenvoudig het is om te troosten. Een arm, een schouder, een luisterend oor is soms al genoeg.
Wees geen underachiever
Niemand is zo perfectionistisch als prinses Beatrix. Ze is altijd goed voorbereid en is daardoor een fijne en interessante gesprekspartner. Van een directe collega tot de voorzitter van een lokale Oranjevereniging, de prinses weet met wie ze spreekt en welke vragen zinnig zijn. En doordat ze zoveel bagage heeft, wint een gesprek al snel aan diepgang. Les: maak je er niet met een jantje-van-leiden van af als je naar een bespreking gaat, maar blijf scherp en kritisch. En als iemand uit je omgeving een belangrijk moment meemaakt, noteer de datum in je agenda, zodat je er op terug kunt komen.
Kijk naar wat wél kan
Ze valt onder ministeriële verantwoordelijkheid en mag haar mening niet ventileren. Maar … prinses Beatrix beweegt voorzichtig en diplomatiek en kan met zorgvuldig gekozen woorden zo nu en dan toch belangrijkeonderwerpen op de kaart zetten. Ze kijkt niet zozeer naar wat niet kan, maar naar wat wél kan. ‘Ik ben mij ervan bewust dat het ambt alles om mij heen beheerst, actie en reactie bepaalt en woord en daad kleurt. Het koningschap legt beperkingen op, maar schept ook mogelijkheden. Het blijft een voortdurende uitdaging hieraan een maatschappelijke én persoonlijke invulling te geven.’ Dus zie beperkingen als een uitdaging. Als de prinses het kan …
Haal energie uit je omgeving
Leeftijd is geen belemmering voor de prinses. Ze is nooit te jong geweest om officiële handelingen te verrichten, dus kan ze ook niet te oud zijn, lijkt ze te denken. Onvermoeibaar legde ze tot haar abdicatie-aankondiging soms loodzware staatsbezoeken af. Als we haar vragen waar ze toch de energie vandaan haalt, zegt ze enthousiast: ‘Uit de mensen.’ Dus weg met de druivensuiker en energydrinks: energie haal je uit inspirerende mannen en vrouwen om je heen.
Toon respect voor andere culturen
‘Uit respect voor de cultuur van het land’, was haar weerwoord toen de PVV stampvoette op Twitter over de hoofddoek die de prinses droeg in Dubai. Ook in Oman paste de prinses zich aan, door opnieuw haar hoed en hoofd te bedekken en op kousenvoeten de moskee te betreden. Neem een voorbeeld aan haar: bezoek tijdens je vakantie niet in je little white dress of offshoulder een moskee of kathedraal, bedek jezelf met een sjaal. Zo makkelijk kan het zijn, respect tonen.
Wees jezelf
De prinses is de afgelopen jaren gestegen in populariteit. Toch zal ze zich weinig aantrekken van dit soort polls. Populariteit is vluchtig en verandert keer op keer. Zo lijkt ze stoïcijns te blijven onder de kritiek op haar kapsel. This is me, straalt ze uit. En waar andere koninklijke dames nog wel eens naar de botox grijpen of een facelift laten doen, blijft de prinses zichzelf. Al 75 jaar lang.
Geluk is dichtbij
Giechelen met haar zus op het balkon op Prinsjesdag, glunderen als ze Willem-Alexander, Máxima en haar drie kleindochters Amalia, Ariane en Alexia ziet poseren voor de Nederlandse pers, boodschappen doen op de lokale markt van het Italiaanse Tavarnelle, met vrienden zeilen op het IJsselmeer, een middag boetseren in haar eigen atelier en op zondagochtend, als Nederland nog slaapt, in galop over het strand bij Den Haag of door de bossen van Lage Vuursche. Ondanks haar drukke werkweek maakt de prinses tijd vrij om domweg gelukkig te zijn. Hoe? Gewoon inplannen in de agenda, hoe druk je het ook hebt.