Niet de balzaal van Paleis Noordeinde of de Burgerzaal in het Paleis op de Dam, maar de Eregalerij in het door haar pas geopende Rijkmuseum kiest koningin als locatie uit voor haar afscheidsdiner. Aan de vooravond van de troonswisseling maken de vele koninklijke gasten hier in vol ornaat hun opwachting.
Voor één dag lopen er geen bezoekers door het bekendste museum van Nederland. Maandag 29 april is het Rijkmuseum gesloten voor publiek om alle voorbereidingen te treffen voor het afscheidsdiner van koningin Beatrix. ‘Een gebeurtenis van de buitencategorie’, vindt museumdirecteur Wim Pijbes. Stoelen, servies en glaswerk worden uit de paleizen gehaald en overgebracht naar het Rijksmuseum. Suppoosten maken plaats voor lakeien. En het chique cateringbedrijf Maison van den Boer heeft voor even de keuken van het Rijkmuseum overgenomen. De gasten beginnen met een voorgerecht van kreeftenstaart en kaviaar, daarna volgt het hoofdgerecht van Brabantse witte asperges met snijbonen en aardappelpuree, en een ‘Hollands’ aardbeiendessert. In de Eregalerij, waar de meesterwerken van Vermeer, Hals, Steen en natuurlijk Rembrandt hangen, worden de tafels gedekt. Om te voorkomen dat de peperdure schilderijen worden beschadigd, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen genomen: alleen eten en drinken aan tafel en in de kandelaars geen echte kaarsen maar veilige LED-lichten.
Lees alles over het diner inclusief de mooiste foto’s in Vorsten editie 6. Vanaf 3 mei in de winkel!