Kasteel Amerongen heeft dit weekeinde tijdens de Open Monumentendagen een grote stroom bezoekers te verwerken gekregen. Dat lag niet alleen aan het miniconcert van het Nederlands Blazers Ensemble in de tuin van het kasteel, maar zeker ook aan de extra belangstelling die wordt getrokken door de expositie ‘Help, de keizer komt!’
Het kasteel was in 1918 het eerste toevluchtsoord van de afgetreden Duitse keizer Wilhelm II, die op 10 november van dat jaar bij het Limburgse Eijsden vanuit België de Nederlandse grens overkwam en asiel aanvroeg. Duitsland en hij hadden de Eerste Wereldoorlog verloren, in eigen land was een revolutie uitgebroken en rolden de vorstenkronen over straat. Wilhelm leek het daarom verstandig om de wijk te nemen naar het neutrale Nederland.
De regering vroeg aan graaf Godard van Aldenburg Bentick of de keizer niet een paar dagen bij hem op goed te bewaken kasteel Amerongen kon logeren. De graaf stemde toe, maar de drie dagen werden 18 maanden. Daarna verhuisde de keizer met zijn echtgenote, die zich inmiddels bij hem had gevoegd, in mei 1920 naar Doorn. Wilhelm overleed daar in 1941 en is daar ook begraven, in afwachting van het herstel van de monarchie in Duitsland.
Herinneringen
In Amerongen is een kleine tentoonstelling ingericht met herinneringen aan het onverwachte en aanvankelijk ook zeer bewogen verblijf van de keizer. Er was bezorgdheid dat hij ontvoerd zou kunnen worden om in Frankrijk of Engeland berecht te kunnen worden. Graaf Bentinck had daarnaast nog een geheel andere zorg: de keizer hield van houthakken en houtzagen als tijdverdrijf. Bentick vreesde dat er aan het einde van het keizerlijk verblijf geen boom meer overeind zou staan in het park van het kasteel.
Op de expositie die nog tot 2 december is te zien, komen beide aspecten aan bod, en dat trekt publiek. ,,Het was heel druk. Ik heb geen stem meer over van het uitleggen en beantwoorden van vragen”, aldus een opgewekte gids zondag aan het einde van de bezoektijd.