Koningssloep ‘droomt’ van koninklijke vaart

Vorsten

14/10/2015 7:45 pm

AMSTERDAM – De Koningssloep is in oude luister hersteld. De galei werd woensdagavond met veel feestvertoon gepresenteerd in het eigen schiphuis bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Tijdens een geluid- en lichtshow kwam de Koningssloep ook zelf aan ‘het woord’. Het vaartuig ‘uitte’ in die show één grote wens: weer dienst te doen als vervoermiddel van het koningspaar. Tot die tijd is de sloep tevreden om vanaf donderdag weer onder het publiek te zijn, na een afwezigheid uit het museum van acht jaar.

De Koningssloep is in 1818 in Rotterdam gebouwd voor koning Willem I en heeft in 1962 voor het laatst koninklijke opvarenden gehad bij de viering van het zilveren regeringsjubileum van koningin Juliana en prins Bernhard. Twintig jaar later verdween de sloep achter de muren van het nieuwe Scheepvaartmuseum, waar een muur moest worden uitgebroken om de galei binnen te halen. Daarmee kwam een einde aan het varend bestaan van de Koningssloep. Het opnieuw openbreken van de muur was geen optie.

Toen het Scheepvaartmuseum acht jaar geleden ging renoveren, was er eigenlijk geen plek meer voor de bij het publiek populaire ‘gouden koets van het water’. Pas een aantal jaren geleden werd besloten de sloep uit het depot te halen en na een grondige opknapbeurt een eigen onderkomen te geven, aan een steiger tegenover VOC-replica Amsterdam. Even kwam de Koningssloep in beeld voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013, maar inzet bleek niet realistisch en niet veilig.

Anders dan voorheen kan de sloep wel weer worden gebruikt. Het vaartuig, dat geroeid moet worden door twintig man, kan het schiphuis verlaten en varen. Vandaar de wens – van het Scheepvaartmuseum en anderen – om de Koningssloep ook daadwerkelijk gebruikt te zien worden door koning en koningin.