Informatie omtrent abdicatie en inhuldiging

redactievorsten

29/01/2013 10:28 am

Foto: PPE

Niet alleen voor alle redacties van de Nederlandse kranten was het gisteren stressen en hard werken, ook de RVD was de hele avond hard aan het werk. Na de boodschap van de koningin volgde persbericht na persbericht. Hieronder volgen alle bekendmakingen en veelgestelde vragen.

Prins Willem-Alexander zal na de inhuldiging koning Willem-Alexander heten. Prinses Máxima wordt koningin Máxima. Zowel de nieuwe koning als koningin zullen voortaan worden aangesproken als ‘Majesteit’. Koningin Beatrix zal voortaan door het leven gaan als prinses Beatrix, in de lijn van haar moeder en grootmoeder.

Het tweede bericht dat volgde ging over Koninginnedag, dat voortaan Koningsdag zal heten en zal plaatsvinden op 27 april. Dit jaar gaat Koninginnedag uiteraard niet door, maar de uitgekozen gemeenten zullen in 2014 bezocht worden tijdens Koningsdag. Aangezien Koningsdag de eerste keer op zondag valt, is het in 2014 op zaterdag 26 april.

De derde mail die wij kregen, ging over de locatie en datum van de abdicatie en inhuldiging. De ondertekening van de Akte van Abdicatie door Hare Majesteit de Koningin vindt plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Vervolgens vindt de inhuldiging van Zijne Majesteit de Koning plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Het laatste bericht wat we binnen kregen, ging over de woonplaats van het gezin Van Oranje. Na de inhuldiging blijft het gezin van Zijne Majesteit de Koning voorlopig op de Eikenhorst in Wassenaar wonen. Op een gepast moment verhuist het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Paleis Huis ten Bosch wordt in de tussenliggende periode gebruikt voor officiële ontvangsten en bijeenkomsten. Paleis Noordeinde blijft in gebruik als werkpaleis.

Op een nader moment wordt bekend gemaakt wanneer Hare Majesteit de Koningin, op dat moment Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden, haar intrek zal nemen op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

U begrijpt dat er na deze uitgebreide informatievoorziening toch nog vragen speelden. Gelukkig verscheen er daarom later op de avond een speciale pagina op de site van de RVD. Daar werden alle veelgestelde vragen kort en bondig beantwoord. Hieronder vind u de vragen en bijbehorende antwoorden.

Wordt de Prins van Oranje Koning Willem-Alexander?

Ja

Wanneer wordt de Prins van Oranje Koning?

Zodra de akte van abdicatie is getekend.

Wordt Prinses Máxima Koningin?

Ja, Prinses Máxima wordt als de echtgenote van de Koning aangeduid als Koningin. Officieel is zij dan Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau.

Is dat omdat de echtgenotes van onze Koningen Koningin worden?

Ja, dit is historisch gebruik. De echtgenotes van Koning Willem I, II en III waren ook Koningin:Koningin Wilhelmina, Koningin Anna Paulowna, Koningin Sophie en Koningin Emma. We hebben hier overigens niet te maken met een staatsrechtelijk vraagstuk, er is geen besluit, wet of regelgeving voor nodig; het is gewoonte of vast gebruik. En het is ook in lijn met wat internationaal gangbaar is.

Heeft Koningin Máxima dezelfde bevoegdheden als haar schoonmoeder?

Nee. De aanduiding Koningin betekent niet dat zij de bevoegdheden en verantwoordelijkheden heeft die horen bij het ambt van Koning. Koningin Beatrix is het staatshoofd en dus staatsrechtelijk Koning. Prinses Máxima is straks niet het staatshoofd, maar de echtgenote van het staatshoofd.

Komt in geval van vroegtijdig overlijden van de Koning zijn echtgenote automatisch op de troon?

Nee. Mocht de Koning onverhoopt vroegtijdig overlijden of niet in staat zijn om zijn ambt uit te voeren, dan gaat het ambt niet over op Koningin Máxima maar op de wettige troonopvolger Prinses Catharina-Amalia. In geval van minderjarigheid van de wettige troonopvolger benoemt de wetgever ingevolge de Grondwet een regent. Tot er een regent is benoemd neemt de Raad van State het Koninklijk gezag waar.

Wordt Prinses Catharina-Amalia Prinses van Oranje?

Ja, ingevolge artikel 7, Wet Lidmaatschap Koninklijk Huis is zij vanaf het moment van abdicatie de Prinses van Oranje.

Wanneer wordt Prinses Catharina-Amalia Prinses van Oranje genoemd?

Vanaf het moment van abdicatie.

Hoe gaat Koningin Beatrix heten na haar abdicatie?

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

Hoe wil Koningin Beatrix dat we haar gaan noemen?

Prinses Beatrix.

Wat is haar aanspreektitel?

Koninklijke Hoogheid

Hoe spreken we de nieuwe Koning en Koningin aan?

Majesteit is de aanspreektitel van de Koning/Koningin. Wanneer men over de Koning spreekt is dat Zijne Majesteit de Koning (en over de Koningin is het Hare Majesteit de Koningin).

Wat worden hun officiële titels?

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau.

Hare Majesteit Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

De volledige officiële titels van de Koning: Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, Graaf van Katzenelnbogen, Graaf van Vianden, Graaf van Diez, Graaf van Spiegelberg, Graaf van Buren, Graaf van Leerdam, Graaf van Culemborg, Markies van Veere en Vlissingen, Baron van Breda, Baron van Diest, Baron van Beilstein, Baron van de stad Grave en het Land van Cuyk, Baron van IJsselstein, Baron van Cranendonk, Baron van Eindhoven, Baron van Liesveld, Erf- en Vrijheer van Ameland, Heer van Borculo, Heer van Bredevoort, Heer van Lichtenvoorde, Heer van ’t Loo, Heer van Geertruidenberg, Heer van Klundert, Heer van Zevenbergen, Heer van Hoge en Lage Zwaluwe, Heer van Naaldwijk, Heer van Polanen, Heer van Sint-Maartensdijk, Heer van Soest, Baarn en Ter Eem, Heer van Willemstad, Heer van Steenbergen, Heer van Montfort, Heer van Sankt Vith, Heer van Bütgenbach, Heer van Dasburg, Erf-Burggraaf van Antwerpen.

Wat gebeurt er met de titels van de overige leden van de Koninklijke Familie?

De titels en namen van de overige leden van de Koninklijke Familie wijzigen niet op het moment dat Zijne Majesteit de Koning zijn moeder opvolgt. Wel verandert de samenstelling van het Koninklijk Huis op grond van de Wet Lidmaatschap Koninklijk Huis.

Wie zijn na de abdicatie lid van het Koninklijk Huis?

  • De Koning en Koningin en hun kinderen
  • Prinses Beatrix
  • Prins Constantijn en Prinses Laurentien
  • Prinses Margriet en prof. Mr. Van Vollenhoven

Wie zijn geen lid meer van het Koninklijk Huis na abdicatie?

  • Prins Maurits, Prins Bernhard en hun echtgenotes
  • De kinderen van Prins Constantijn en Prinses Laurentien.

Wat is de lijn van troonopvolging na het moment van abdicatie?

  • De kinderen van Koning Willem-Alexander
  • Prins Constantijn en zijn kinderen.
  • Prinses Margriet

Betrokkenheid samenleving

Zijn er mogelijkheden om te feliciteren, en hoe?

Mensen kunnen binnen enkele dagen hun felicitaties en dankbetuigingen overbrengen via de website www.koninklijkhuis.nl.

Heeft u een overzicht van de activiteiten en festiviteiten rond de inhuldiging?

Zodra hierover duidelijkheid is, wordt dat bekend gemaakt, onder andere viawww.koninklijkhuis.nl.

Toekomst werken en wonen

Behoudt Prinses Beatrix haar uitkering?

Nee, ze is immers geen staatshoofd meer. Wel krijgt ze als voormalig staatshoofd een lagere uitkering, zoals is bepaald in de Wet op het Financieel Statuut.

Houdt de Prins van Oranje zitting in de (Afdeling advisering van de) Raad van State?

De Prins wordt vanaf het moment van abdicatie van rechtswege voorzitter van de ‘volle’ raad.

Houdt Prinses Máxima zitting in de (Afdeling advisering van de) Raad van State?

Ja.

Wat wordt de woonplaats van Prinses Beatrix?

Na de abdicatie neemt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden haar intrek op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche op een nader te bepalen moment.

Blijft het Koninklijk Paar op de Eikenhorst in Wassenaar wonen?

Het gezin van de Prins van Oranje blijft na de inhuldiging voorlopig op de Eikenhorst in Wassenaar wonen. Op een gepast moment verhuist het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Paleis Huis ten Bosch wordt in de tussenliggende periode al wel gebruikt voor officiële ontvangsten en bijeenkomsten. Paleis Noordeinde blijft in gebruik als werkpaleis.

Blijven de kinderen op dezelfde school?

Ja.

Wat gaat het Staatshoofd het eerst doen? Hoe ziet zijn eerste dag eruit? Wat gaat hij de eerste drie maanden doen?

Het Staatshoofd vervult taken die de Grondwet voorschrijft en taken die de Koning gebruikelijk doet. Bij de uitvoering van bepaalde taken kan de Koning zich laten vergezellen door zijn vrouw.

Concrete voorbeelden van taken van het Staatshoofd:

  • Beëdigingen
  • Staatsbezoeken en officiële bezoeken.
  • Troonrede, tekenen van stukken zoals wetten.
  • Gesprekken met de minister-president en bewindspersonen.
  • Het nieuwe Staatshoofd en zijn echtgenote gaan zo snel mogelijk het hele land door en een bezoek brengen aan alle provincies. Deze bezoeken gaan plaatsvinden binnen twee maanden na inhuldiging.
  • Daarnaast gaan de Prins en Prinses door met een aantal activiteiten zoals werkbezoeken.

Toekomst Koninginnedag, wanneer en hoe?

Met ingang van 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van de Prins van Oranje en toekomstige Koning Willem-Alexander. In 2014 zal de Koninklijke Familie dit vieren in Amstelveen en De Rijp. Deze gemeenten kunnen gebruik maken van het programma dat al is ontwikkeld voor de geplande viering van Koninginnedag op 30 april dit jaar, die vanwege de abdicatie en inhuldiging een ander karakter krijgt.

Abdicatie en inhuldiging

Waarom heet het inhuldiging in plaats van kroning?

De Koning wordt in Nederland niet gekroond. Daarom is het woord inhuldiging in de Grondwet verankerd en niet het woord kroning.

Waar vindt de abdicatie plaats?

De abdicatie vindt plaats in Amsterdam. De abdicatie en de inhuldiging vinden plaats op één dag. In 1948 en 1980 heeft de abdicatie ook in Amsterdam plaatsgevonden. De abdicatie van 1840 vond plaats in Paleis Het Loo.

Zal de inhuldiging in Amsterdam plaatsvinden?

De inhuldiging is in Amsterdam, zoals bepaald in de Grondwet. Sinds Koning Willem II vindt de inhuldiging plaats in De Nieuwe Kerk te Amsterdam (Dit is sinds de afscheiding van België; daarvoor ook in Brussel).

Waar in Amsterdam en waarom?

De Nieuwe Kerk Amsterdam. De inhuldiging in de Nieuwe Kerk is niet voorgeschreven, maar het gevolg van historische en praktische overwegingen.

Wat staat er in de Akte van Abdicatie?

De volledige tekst van de Akte van Abdicatie van 1948 en 1980 kunt u vinden op de website over het Koninklijk Huis. Hier wordt na ondertekening ook de laatste geactualiseerde Akte van Abdicatie geplaatst.

Zijn er Familieleden en vrienden aanwezig bij het tekenen van de akte van Abdicatie in het Koninklijk Paleis?

Nee. Het is een staatsrechtelijke aangelegenheid, dus er zijn in principe geen familieleden en vrienden uitgenodigd met uitzondering van enkele leden van de Koninklijke Familie. In 1980 waren de kinderen van Koningin Juliana en Prins Bernhard met echtgenoten aanwezig en de kinderen van Prinses Beatrix en Prins Claus.

Wie nodigt uit voor de inhuldiging?

De regering en de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal nodigen uit. De Eerste Kamer is gastheer.

Is er een lijst met namen van genodigden voor de inhuldiging?

De lijst van officiële genodigden wordt kort van tevoren bekendgemaakt.

Kunnen de mensen op de Dam er iets van meemaken?

Dit is aan de gemeente Amsterdam + NOS in verband met tv-schermen.

Draagt de Koning de inhuldigingsmantel en wat draagt hij verder? En wat draagt zijn echtgenote?

De Koning draagt een rokkostuum (white tie) en de inhuldigingsmantel. Zijn echtgenote draagt lang.

Wat zijn de regalia?

De regalia bestaan uit: de kroon, de scepter; het symbool voor het gezag van de Koning, de rijksappel; symbool voor het grondgebied van de Koning, het rijkszwaard; symbool voor de macht van de Koning, de rijksstandaard of -banier met het Nederlandse wapen.

Wat beelden de regalia uit?

De regalia (of rijksinsigniën) staan symbool voor de Koninklijke waardigheid en zijn als zodanig onlosmakelijk verbonden aan het Koningschap. In ons land gaat het om de kroon, de rijksappel, de scepter, het rijkszwaard en de rijksstandaard.

Bij de inhuldiging liggen (op kussentjes) de kroon, scepter en rijksappel op de zogeheten credenstafel samen met een (tot nu toe speciaal voor de gelegenheid ingebonden) exemplaar van de Grondwet (in 1980 werd de Grondwet in de stoet terug van kerk naar KPA meegedragen door minister van Staat Klompé).

Het rijkszwaard en de rijksstandaard worden vastgehouden door hoge militairen (in 1980 het rijkszwaard door Chef Defensiestaf en de rijksstandaard door de commandant van de Koninklijke Marechaussee; beiden overigens niet te verwarren met de “herauten van wapenen” en de “koningen van wapenen”) en kunnen worden meegedragen in de stoet van het Koninklijk Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk.

Ook andere monarchieën kennen kroon, scepter, rijkszwaard en rijksappel als symbolen van de Koninklijke waardigheid voor.

Sinds 1840 wordt deze serie regalia (voornamelijk van verguld zilver) gebruikt.

Diversen

Wat wordt de vlag- en luidinstructie op de dag van abdicatie en de inhuldiging?

Op basis van de Algemene vlag- en luidinstructie wordt voor deze dag een bijzondere vlaginstructie gegeven: uitgebreid vlaggen met oranje wimpel voor gebouwen rijksoverheid met verzoek aan decentrale overheden, burgers en bedrijven dienovereenkomstig te handelen.

Wordt er gratie verleend?

Nee. Dat is geen traditie bij de abdicatie en inhuldiging van het Staatshoofd.

Wordt er op de dag van abdicatie en de inhuldiging vrij gegeven? Is het een nationale feestdag?

De dag van abdicatie en inhuldiging valt op 30 april, het huidige Koninginnedag. Op Koninginnedag is iedereen vrij voor wie dit is geregeld in CAO’s, afspraken tussen werkgevers en werknemers of in regelingen zoals die voor ambtenaren gelden.